“Pravda za Davida” i policijske snage u centru Banjaluke

Aktuelno

Grupa građana “Pravda za Davida” predvođena Davorom Dragičevićem, večeras 276. dan za redom najavila je protest sa zahtjevom da se razjasni smrt Davida Dragičevića koji je pod nerazjašnjenim okolnostima izgubio život u martu ove godine.  Jake policijske snage raspoređene su u centru Banjaluke. Na Trgu Krajine i Parku “Petar Kočić” nalazi se nekoliko desetina policajaca. 

Protest se održava u napetoj atmosferi zbog jučerašnjeg hapšenja Davora Dragičevića i sukoba policije i građana koji su uslijedili na Trgu Krajine.

Dragičević je jutros, nakon ispitivanja u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, pušten na slobodu i najavio je da će se grupa okupiti na Trgu Krajine u 18 časova.

Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Ministar Lukač kazao je danas da su okupljanja nelegalna i pozvao Dragičevića da traži dozvolu za organizovanje skupa.

Policajci se raspoređuju i po Trgu Krajine. Trenutno ih je nekoliko na mjestu gdje je bilo Davidovo srce. Neki građani pokušavaju ubijediti policajce da je Trg Krajine slobodna tertitorija.

Pola sata prije početka protesta u centar je stigao i Davor Dragičević. Rekao je da je juče uhapšen nelegalno bez poziva.

“Uhapsili su i majku Suzanu, a četiri sata je dvoje djece bilo zaključano u mojoj kući. To oslikava odnos institucija prema meni i cjelokupnom narodu. Večeras mir i dostojanstvo što njih najviše boli jer su navikli da sve rješavaju silom. Svako ko napravi icudent nije član grupe PZD. Nikom nisam prijetio. Ja sam očajni otac koji 276 dana zavija i traži da se privedu ubice mog djeteta, a pruveli su mene. Ubice su na slobodu. Dokazi postoje, u tu su. Predmet se treba riješiti za 2 min, ali kako kad država stoji iza ubistva djeteta od 21 godinu, studenta. Danas je tačno devet mjeseci od sramne pres-konferencije. Ja života nemam. Mogu me privoditi i raditi šta hoće.”, rekao je on.

Dragičević tvrdi da će predmet biti prebačen na Tužilaštvo BiH.

“Kad se to riješi ništa neće biti isto. Suživota sa ubicama vlastitog naroda nema”, rekao je Davor.

Poručio je da će večeras ići stazama Davida Dragičevića i da će pokazati gdje je ubijen, a gdje položen.

“Što se dogodilo juče i danas lično je naredio Lukač. Kad je praznik hrišćanski da mogu skloniti Davidovo srce i da tuku narod. Ja ću srce vratiti i ovo će biti trg Davida Dragičevića”, poručio je Dragičević.

Na Trgu je nekoliko stotina građana. Oni uzvikuju: pravda, pravda. Pjeva se Davidova pjesma. Davor traži da policija uhapsi sve “ubačene elemente”.

Na skupu su poslanik PDP-a Draško Stanivuković i bivši poslanik NSRS Adam Šukalo.

Davor je saopštilo da će sutra saopštiti datum za novi veliki skup grupe “Pravda za Davida” i “Pravda za svu djecu”.

Na Trg Krajine stigli su i pripadnici specijalne policije. Preko razglasa pozivaju građane da se mirno raziđu.

Građani se ironično zahvaljuju policiji što su se i oni okupili večeras. Okupljeni građani uzvikuju “Ko je ubio Davida” i “Pravda za Davida”.

Više stotina građana krenulo je prema Šoping centru uzvikujući parole.

Tamo su krenuli kada su “kornjače” na trgu upozorile da je okupljanje zabranjeno.

Dvije kolone sa više hiljada ljudi su se spojile kod Kastela. Zatim su se preko “Tržnice” vratili na Trg Krajine.”Kornjačama” uzvikuju “idite na Kosovo, ubice”. Trg grmi “Ubice, ubice”.

mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *