Mektić: Tužilaštvo BiH ne radi svoj posao kako treba

Aktuelno

Nakon što je Kolegijum kancelarije v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH poslao pismo Savjetu ministara u VSTS-u zbog izjava ministra bezbjednosti Dragana Mektića o radu Tužilaštva BiH, reagovao je i Mektić koji je poručio da ne vrši nikakav pritisak na pravosudne institucije, ali da Tužilaštvo BiH ne radi kako treba.

Mektić je kazao kako Tužilaštvo BiH nema nijedne ozbiljne presude kada je u pitanju korupcija.

“Danima pozivam da se oglase na kritike koje im upućujem. Pratim reakcije Tužilaštva i uvijek kada se brane kažu ‘kolegijum kancelarije’, uvijek se zaštite na taj način. A kada je nešto dobro onda se tužilac sam hvali. Kriju se iza institucije kolegijuma tužilaca. Zašto u Tužilaštvu nema borbe protiv organizovanog kriminala, pozivam glavnog tužioca neka odgovori. Nemaju nijedne ozbiljne presude kada je u pitanju korupcija”, kazao je Mektić.

Poručio je kako ne napada nezavisnost Tužilaštva BiH, ali da je apsurdno da ta institucija nikome ne polaže račune.

“Pozivam ih da rade i da građanima odgovore zašto se ključni predmeti odugovlače. To su predmeti poput slučaja Pandora, Bobar banka, Pavlović banka ili Mulbauer. Oni ne mogu ništa da završe, a ja samo tražim pravosnažne presude za korupciju. Tužilaštvo utiče na mene, prikupljaju podatke o besmislenim stvarima o meni, kako bih ja ušutio o nekim aferama, ali neka izađu i demantuju ono što ja govorim.”, istakao je Mektić.

Mektić je ipak pohvalio Tužilaštvo KS u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Mektić je poručio da on uopšte ne vrši politički pritisak na rad pravosuđa, već da samo želi transparentan rad Tužilaštva.

“Ako su opredijeljeni da časno i pošteno rade u borbi protiv korupcije, onda im ni politika ne može ništa. Ipak, želim reći da korupcije i kriminala u pravosudnim institucijama ima, a to su pokazali nedavni primjeri kada su sudije ili tužioci upetljani u određene afere”.

Na kraju je poručio da i dalje ostaje pri tvrdnji da se tender za izradu dokumenata u IDDEEA-i namješta, jer trenutno samo jedna kompanija iz BiH može ispuniti uslove koji se traže u tenderu.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *