Han donio 3000 pitanja za BiH, vlastima rok od šest mjeseci da odgovore

Aktuelno

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han uručio je predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Upitnik Evropske komisije na koji domaće vlasti treba da odgovore u roku od šest mjeseci, nakon čega Evropska komisija treba da odluči o dodjeli statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina je 15. februara podnijela aplikaciju za članstvo u EU, koju je Evropska komisija prihvatila i u septembru odlučila da BiH dostavi Upitnik kao narednu fazu koja očekuje BiH na putu kandidatskog statusa za EU.

Očekuje se da u BiH stigne potencijalnih 2.500 pitanja na koje vlasti BiH trebaju dati odgovor, iako se procjenjuje da bi Upitnik za BiH mogao sadržavati i preko 3.000 pitanja. Tačan broj pitanja na koje BiH treba odgovoriti biće poznat danas.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU kojeg Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU, o čemu najzad odlučuje Savjet EU i Evropsko vijeće.

Upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU, te ocijeni njegova kompatibilnost sa sistemom i vrijednostima koje egzistiraju u EU i državama članicama EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *