Pročitajte pitanja EU na koja BiH mora odgovoriti

Aktuelno

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han uručio je danas predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću Upitnik Evropske komisije.

Ovim je Evropska komisija zvanično započela proces pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, koji je predat Vijeću Evropske unije u februaru 2016. godine.

Upitnik sadrži 3242 pitanja grupisanih u politički i ekonomski kriterij te 33 poglavlja pravne stečevine Evropske unije, a Evropska komisija očekuje da Bosna i Hercegovina dostavi odgovore na pitanja iz Upitnika na engleskom jeziku u roku od šest mijeseci.

Priprema odgovora na pitanja iz Upitnika predstavlja najznačajniji izazov za administraciju u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu složenost ovog procesa kojeg posebno karakteriše broj učesnika i institucija sa svih nivoa vlasti čiji je doprinos neophodan kako bi odgovori bili potpuni i jednoobrazni.

Odgovori Bosne i Hercegovine trebaju odražavati stanje u svim oblastima važnim za proces evropskih integracija i biće ključni za preporuku Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata.

Sadržaj kompletnog Upitnika koji je jutros uručen predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću pogledajte OVDJE.

Atv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *