Aleksandar Vučić napustio Brisel zbog hrvatske blokade Poglavlja 26!

Aktuelno

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučio je, poslije sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, da otputuje iz Brisela, tako da neće prisustvovati Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije koja će se održati u utorak.

To je njegov odgovor na činjenicu da EU nije otklonila prepreke za otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, odnosno da postigne dogovor sa Hrvatskom da povuče svoju blokadu na to otvaranje.

Odluka srpskog premijera je uslijedila poslije neočekivane odluke Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU.

Poslije sastanka šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini, premijer Srbije je poručio da je imao težak i otvoren razgovor sa Mogerini, kojoj se zahvalio na prijemu i ličnoj korektnosti i poštovanju koje pokazuje prema Srbiji.

“Nisam krio nezadovoljstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja pojedinih zemalja članica, posebno Republike Hrvatske. Pošto sam odgovoran i moj posao je da se brinem o budućnosti Republike Srbije, a ne da se ponašam kako se ponašaju neki drugi u regionu, večeras neću davati dodatne izjave”, poručio je Vučić izlazeći iz zgrade Savjeta EU.

Premijer Srbije kaže da je u Briselu planirao mnogo sastanaka, bilateralnih razgovora i prisustvo na Međuvladinoj konferenciji, kao i predstavljanje akcionog plana sa Austrijom, ali da se izvinjava svojim sagovornicima što će morati da ih otkaže.

Na Međuvladinoj konferenciji, na kojoj je planirano otvaranje poglavlja 5 i 25, ostaje ministarka Jadranka Joksimović.

“Srpska delegacija, sa izuzetkom Jadranke Joksimović, koja mora da prisustvuje razgovorima o sprovođenju u djelo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, vraća se koliko ovog trenutka u Beograd”, rekao je Vučić.

Premijer je ranije danas izjavio, kako je prenijela Prva tv, da mu je “dosta hrvatskog iživljavanja”.

“Srbija je sve vrijeme bila strpljiva, i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati”, rekao je Vučić za TV Prvu.

Ovo nije prvi put da Zagreb blokira otvaranje poglavlja, isto se dpogodilo sa 23 i 24, iako su evropski zvaničnici, Evropska komisija, a danas izričito i kancelarka Angela Merkel, ukazali da se bilateralna pitanja rješavaju bilateralno, a ne u okviru pregovaračkog procesa o pristupanju.

Informer/Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *