Putin i Erdogan razgovarali telefonom, oštre reakcije na ubistvo ruskog ambasadora

Aktuelno

Turski mediji prenose da je policija u Ankari privela sestru i majku policajca Merta Altintasa, koji je sa pet hitaca iz pištolja usmrtio ambasadora Rusije u Turskoj Andreja Karlova.

U atentatu koji je izveo pripadnik turske specijalne policije, koji je prema nepotvrđenim informacijama član terorističke organizacije Al-Nusra, ranjeno je još troje ljudi koji su prisustvovali otvaranju izložbe fotografija u galeriji savremen umjetnosti u Ankari.

Za sutra zakazani sastanak turske i ruske delegacije na najvišem nivou, uprkos ubistvu ambasadora, neće biti otkazan. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu već je na putu za Moskvu. U Moskvi će o budućnosti Sirije razgovarati delegacije Rusije, Turske i Irana.

Turski mediji navode da je turski predsjednik Redžep Erdogan telefonom razgovarao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i da ga je informisao o detaljima večerašnjeg napada.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske u saopštenju ističe da ovaj akt neće ugroziti odnose dvije zemlje i da će odgovorni za napad biti izvedeni pred lice pravde.

Ovaj teroristički akt osudili su brojni međunarodni zvaničnici, a najavljena je i reakcija vrha ruske države.

Novinar Majkl Vajs objavio je prevod riječi ubice ambasadora Ruske Federacije koje je izgovorio tokom napada:
-Ne zaboravite Alepo! Ne zaboravite Siriju! Nećete biti bezbjedni sve dok naša polja ne budu bezbjedna. Samo mrtvog će me iznijeti odavde! Svako ko učestvuje u toj tiraniji će platiti!

U atentatu na ruskog ambasadora ranjeno troje posjetilaca


-Šest mjeseci ranije ubistvo u Ankari moglo je da postane novo Sarajevo 1914., a sada teško-napisao je na Tviteru bivši ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt, upoređujući ubistvo ruskog ambasadora sa atentatom koji je bio povod za Prvi svjetski rat.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland osudio je ubistvo ruskog ambasadora u Ankari.
-Predsjednik Oland odlučno osuđuje ubistvo ruskog ambasadora u Ankari, navodi se u saopštenju Jelisejske palate na Tviteru.

SAD su zatvorile svoju ambasadu u Ankari nakon atentata na ruskog ambasadora.
-Ambasada je zatvorena odmah nakon što je došlo do napada, navodi se u saopštenju Savjeta za bezbijednost objekata SAD u inostranstvu objavljenom na Tviteru.

Generalni sekretar NATO osudio je ubistvo ambasadora Rusije u Turskoj.
-Osuđujem ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj. Moje saučešće njegovoj porodici i ruskom narodu. Nema opravdanja za tako užasno djelo- napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Šef diplomatije Velike Britanije Boris Džonson osudio je “kukavički napad” na Andreja Karlova.
-Šokiran podlim ubistvom ruskog ambasadora u Turskoj. Moje saučešće njegovoj porodici. Osuđujem kukavički napad- napisao je Džonson na Tviteru.

Istinito

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *