Sindikalci mirno protesvovali pred Narodnom skupštinom

Aktuelno

Uoči početka posebne sjednice Narodne skupštine, pred sjedištem ove institucije okupilo se više stotina članova četiri granska sindikata budžetskih korisnika u RS. Sjednica na kojoj će poslanici razmatraju po hitnom postupku Prijedlog programa ekonomskih reformi Srpske od 2017. do 2019. godine je počela, a sindikalni aktivisti su se već razišli.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac, obraćajući se okupljenima i medijima, pozvao je poslanike u Narodnoj skupštini da ne prihvate izmjene i dopune zakona kojima će doći do umanjenja stope za minuli rad, a Vladu je pozvao da nastave pregovore.

On je dodao da nije siguran da li će protesti uticati na odluku poslanika, ali je bitno da su se predstavnici sindikata okupili i poslali poruku da je odluka Vlade nekorektna.

Ukoliko poslanici usvoje izmjene i dopune koje se odnose na smanjenje plata budžetskih korisnika predstavnici sindikata, kako je Vrhovac rekao juče, tražiće pred Ustavnim sudom Republike Srpske ocjenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba zakona o platama.

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić pozvala je narodne poslanike da traže od Vlade da u budžetu za sljedeću godinu pronađe dodatnih 2,4 miliona KM, koliko je potrebno da ne dođe do smanjenja plata.

Ona je navela da u ovom trenutku iz bezbjednosnih razloga ne bi trebalo smanjivati plate policiji.

Sindikalni aktivisti nisu nosili nikakve transparente, već samo zastave granskih sindikata.

Protestima ispred Narodne skupštine pridružio s ei manji broj građana, kao i grupa na čelu sa Njegošem Tomićem, sinom poginulog borca VRS, koji protestuju u Parku Mladen Stojanović.

Vlada Republike Srpske utvrdila je prije dva dana na posebnoj sjednici prijedloge izmjena i dopuna više zakona kojima je predviđeno da se osnovna plata uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,3 odsto do navršenih 25 godina, a preko navršenih 25 godina, svaka naredna godina za 0,5 odsto.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *