Dodik: Dobio sam poziv za Ameriku, Incko je kurtizana a ne faktor…

Aktuelno

Dobio sam poziv da prisustvujem svečanosti polaganja zakletve novog američkog predsjednika, akreditacije me čekaju u Vašingtonu. Imam mjesto u sedmom redu. Pozvan sam i da prisustvujem Predsjedničkom balu, na kome će biti i Donald Tramp. Ako mi odlazeća vašingtonska administracija ne ospori vizu, biću na inauguraciji.

Ovo, za “Novosti”, poručuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom posljednjih spekulacija da nije dobio poziv za inauguraciju, već za jedan od mnogobrojnih privatnih događaja koji u prestonici SAD “prate” stupanje na dužnost novog predsjednika.

Zašto mislite da nećete dobiti vizu za put u SAD?

– Posljednjih dana stižu mi zahtjevi iz Vašingtona da se odreknem politike partije koju vodim, postavljaju mi se razni uslovi, prije svega da odustanemo od donošenja deklaracije SNSD u vezi sa procesima za 2018, da se odazovem Tužilaštvu BiH. Ukoliko bih to ispunio, onda bismo mogli da sarađujemo i dobio bih vizu. Inače, već sam tražio diplomatsku vizu, nisam je dobio, uz objašnjenje da tamo ne idem kao predstavnik BiH. Ni ranije nisam putovao u Ameriku kao predstavnik BiH, pa sam dobijao diplomatsku vizu.

Optužuju vas da ne idete na inauguraciju već na privatni događaj za koji ste pozivnicu, navodno, platili 10.000 dolara?

– Ništa nisam platio. Poziv sam dobio od mojih prijatelja, ljudi koji su bili u Trampovom izbornom štabu, a sada su u njegovom najužem krugu i oni imaju pravo da pozovu koga hoće. Ako neko misli da to može da se plati, neka uradi to.

Znate li da li je poziv dobio još neko iz regiona?

– Ne zanima me. Poziv sam dobio početkom decembra, ali nisam želio da se to medijski plasira. Sada moram da kažem istinu. Ako dobijem vizu, idem, ako ne, sačekaću da nova administracija zvanično preuzme dužnost i onda očekujem da se uklone sve prepreke za moj put u Ameriku.

Visoki predstavnik u BiH u intervjuu za austrijski “Standard” optužio vas je da ste mu prijetili…

– Valentin Incko je u funkciji muslimanske politike, i to moraju da znaju i u Austriji. On će učiniti sve da se dodvori muslimanima, jer će u suprotnom morati da ode i napusti mjesečnu platu od 25.000 evra. Incko iznosi patološke laži, od Savjeta bezbjednosti, do medija. Što se nas tiče, on je više kurtizana nego ozbiljan faktor u BiH.

Incko tvrdi i da su Srbi u zabludi što su slavili pobjedu Trampa i da se njegova supruga Melanija “dobro sjeća ko je napao BiH”…

– Upotreba imena još jednom pokazuje koji je Incko zapravo šoumen i ne drži se nikakve konzistentnosti u politici. Lično očekujem promjenu politike prema Srbima i BiH u narednom periodu.

Novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *