RADIOAKTIVNA PRIJETNJA
Novi Grad protiv odlagališta nuklearnog otpada

Aktuelno

Nekoliko stotina srednjoškolaca na protestu u Novom Gradu rekli su “NE” odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u susjednoj Hrvatskoj.

 

Učenici su nosili transparente sa natpisima “Pustite nas da živimo”, “Nova pravila EU: Smeće isključivo bacajte pred komšijska vrata”, “Zašto da trujete sebe kad možete nas” i druge.

 

Sporna lokacija odlagališta, Trgovska Gora, može da se vidi iz Novog Grada, jer je udaljena samo 850 metara vazdušne linije.

 

Zbog toga su stanovnici Novog Grada protiv odluke hrvatskih vlasti o prenamjeni kasarne Čerkezovac u odlagalište radioaktivnog otpada.

 

 

Odbornici Skupštine opštine Novi Grad su još prije četiri godine jednoglasno podržali rezoluciju o protivljenju aktivnostima izgradnje odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti, na samoj obali Une.

 

Ovaj protest ipak ne može da riješi probleme mještana Novog Grada, jer su do sada su izostali konkretni potezi vlasti iz Sarajeva i Banjaluke prema Zagrebu.

 

Srebrenka Golić, ministar ekologije u Vladi RS, nedavno je priznala da susjedna Hrvatska nije obavijestila BiH o planu odlaganja otpada.

 

 

Ona je zaprijetila da će, ako Hrvatska ne bude poštovala Evropske norme u pogledu uticaja na životnu sredinu, zatražiti arbitražu na osnovu ESPO konvencije, a potom i zaštitu od Međunarodnog suda.

 

– Hrvatska uporno govori da je tu samo riječ o skladištenju radioaktivnog otpada. Tu neće biti samo skladištenje, tu će biti odlagalište, rekla je Golić.

 

U međuvremenu, bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić optužio je nadležne za nebrigu jer sistem ranog uzbunjivanja i detektovanja radioaktivnih čestica ne funkcioniše u potpunosti.

 

 

Naime, gama stanica u Novom Gradu, kao ni one u Banjaluci, Bijeljini, Višegradu i Gacku, ne rade jer nisu redovno servisirane.

 

– Mi sad kritikujemo Hrvatsku što je to tu postavila, a mi ne mjerimo. Znači sutra da njima sa nekog viljuškara ispadnu bačve i prospu se, mi nećemo znati da se to desilo, a u slučaju da ovaj sistem radi, mi bismo istog trenutka to znali, rekao je nedavno Stanić.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *