Borenović: Incko da se izvini što nas je uporedio sa NDH

Aktuelno

Šokirani smo zatrašujućom izjavom visokog predstvanika u BiH Veletina Incka u kojoj je uporedio Republiku Srpsku (RS) sa NDH, izjavio je danas predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović i pozvao Incka da se hitno izvini građanima RS.

Ocjenjujući da je Inckovo poređenje “vrlo opasno i za svaku osudu“, Borenović je rekao da to čini visoki predstavnik međunarode zajednice u BiH, koji treba da garantuje provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači da štiti i RS i BiH. Borenović je ukazao da je RS međunarodno priznata i da je potpuno neprihvatljivo da je Incko poredi sa “fašističkom NDH“.

– Zgroženi smo izjavom Incka, koja je krajnje nekorektna i za svaku osudu i tražimo da se pod hitno izvini građanima RS. Nikada nećemo dozvoliti da o RS tako govori i poredi sa zločinačkom NDH. Visoki predstavnik je ovim pokazao da se potpuno izgubio u provođenju svog mandata, umjesto da utiče na stabilizaciju prilika u BiH, koja ima dvoentitetsko uređenje – rekao je predsednik PDP.

Ponovio je da se 9. januar slavi 25 godina kao “Dan RS“, koja je međunarodno priznata kao jedan od dva entiteta u BiH.
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko istakao je da bi zbog 9. januara nekom moglo pasti na pamet da slavi dan osnivanja NDH.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *