Ministarstvo odbrane BiH: Nije prekršen nijedan zakonski propis

Aktuelno

U povodu aktuelnih događanja u Banjoj Luci u kontekstu angažmana Oružanih snaga BiH 8. i 9. januara, povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, oglasilo se Ministarstvo odbrane BiH saopštenjem za javnost.

“Na sastanku ministrice odbrane BiH Marine Pendeš, zamjenika ministra Seada Jusića i Borisa Jerinića, sekretara MO BiH Muhameda Smajića, načelnika ZŠ OS BiH general-pukovnika Ante Jeleča, zamjenika načelnika ZŠ OS BiH general-majora Mirka Tepšića i general-majora Senada Mašovića razgovarano je o događanjima u Banjoj Luci 8. i 9. januara 2017. godine u kontekstu hronologije aktivnosti MO i OS BiH na njima”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Na sastanku je utvrđeno kako unutar MOBiH i zapovjednog lanca OS BiH nije prekršen nijedan zakonski ili podzakonski propis te su se OS BiH potvrdile i očuvale kao zajednička institucija težišno usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obaveza.

Prisutni su se usaglasili kako na MO i OS BiH ne smiju i ne mogu uticati na dnevnopolitička zbivanja te da menadžment i personal MO i OS BiH ostaje predan ispunjavanju svih planova i ciljeva koji se nalaze pred institucijom u narednom razdoblju, u vezi sa održavanjem prosperiteta, efikasnosti i jačanja OS BiH, provodeći planove i izvršavajući obaveze na domaćem i međunarodnom planu.

Istaknuta je potreba za analiziranjem postojećih regulativa i procjene njihove svrsishodnosti i okvira koje one daju te potrebnim doradama učiniti ih boljim s manjom mogućnošću nedorečenosti u njihovoj primjeni pri provođenju zadaća OS BiH.

S obzirom na navedeno, menadžment MO BiH planira održavanje sastanka s članovima Predsjedništva BiH kako bi detaljnije definisali određene procedure i time izbjegli eventualne nesporazume koji iz nedovoljno objašnjenih pravila mogu proizaći.

Atv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *