Srbi večeras dočekuju Novu godinu po Julijanskom kalendaru (FOTO)

Aktuelno

Srbi večeras dočekuju Staru Novu godinu. Ovo je tradicija iz vremena kada su Srbi, a i mnogi drugi narodi, vrijeme računali po Julijanskom kalendaru.

Stara Nova godina ili pravoslavna Nova godina (Srpska Nova godina) je neformalni tradicionalni pravoslavni praznik, slavi se kao početak nove godine po Julijanskom kalendaru. U 20. i 21. vijeku, Srpska Nova godina pada 14. januara, budući da 13 dana zaostaje za Novom godinom po Gregorijanskom kalendaru.

U Srbiji i Republici Srpskoj stara Nova godina najčešće se naziva Srpska Nova godina, a ponekad i pravoslavna Nova godina ili Julijanska Nova godina.

U starije vrijeme, Srbi su je jednostavno proslavljali kao Mali Božić, za koji se čuvao dio božićne pečenice. U novije vrijeme, od 90-ih godina prošlog vijeka, Nova godina po starom kalendaru poprima karakteristike neoficijelnog praznika.

Organizuju se proslave na trgovima, u restoranima, na sličan način kao i za Novu godinu koju dočekujemo 1. januara.

Ove godine, Stara Nova godina u Banjaluci dočekuje se na Trgu Krajine uz nastupe više bendova. Pred ponoć nastupaju Goran Bregović i “Bijelo dugme”.

Na platou između Banskog dvora i Hrama Hrista Spasitelja nastupiće dva tamburaška orkestra. U ponoć će početi i moleban u ovom hramu.

Snijeg koji je počeo da pada doprinijeće da proslava bude u pravom zimskom ruhu.

Stara Nova godina – ni srpska, ni pravoslavna – i srpska i pravoslavna

U ponoć počinje Nova julijanska godina za Srpsku, Rusku i Gruzijsku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Rusku zagraničnu crkvu koje obeležavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog. Novu godinu večeras dočekuju i grčki starovjerci.

Tradicija Stare Nove godine se zadržala u Rusiji, Armeniji, Ukrajini (Malanka), Moldaviji, Gruziji, Belorusiji, Kazahstanu, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, čak i u Turskoj.

Rusi je nazivaju Starom novom godinom (Старый Новый год) i možda je proslavljaju na najljepši i najsvečaniji način. Uz mnogo boja i starih običaja.

Zanimljivo je da se ovaj praznik slavi i u nekim njemačkim kantonima u Švajcarskoj, kao i u zajednicama Gala u Škotskoj. Slave ga i Berberi u Tunisu i Maroku.

U hramovima SPC večeras će biti služena liturgija Svetog Vasilija, moleban za uspješnu i blagoslovenu novu 2017. godinu.

Srećna vam Stara Nova godina!

Istinito

* Pogledajte galeriju fotografija sa banjalučkog Trga Krajine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *