Delegacija EU u BiH za dogovor nadležnih institucija o reviziji presude

Aktuelno

Evropska unija pozvala je političare u BiH da obezbijede dogovor nadležnih institucija o daljim koracima u vezi sa revizijom presude po tužbi protiv Srbije, prije nego što se preduzmu aktivnosti prema Međunarodnom sudom pravde.

EU je upoznata sa najavom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se krene sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine u slučaju protiv Srbije, rečeno je u Delegaciji EU u BiH.

Njihov stav je da je na svakoj suverenoj zemlji da odlučuje o ovim pitanjima u skladu sa svojim unutrašnjim procedurama, kao i sa pravilima i praksama Međunarodnog suda pravde.

– Evropska unija pridaje veliku važnost procesuiranju ratnih zločina i intenzivno podržava napore s tim ciljem – navode u Delegaciji EU i dodaju da se sve zemlje koje žele postati članice EU ohrabruju da ulože sve moguće napore u pomirenje, što je od izuzetne važnosti za promovisanje stabilnosti i stvaranje ambijenta usmjerenog ka prevazilaženju zaostavštine prošlosti i fokusiranju na perspektive dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *