Na pomolu rekonstrukcija Vlade RS i smjena na čelu RTRS?

Aktuelno

Predsjednici SNSD, DNS i SP, Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić, na zadnjem koalicionom sastanku raspravljali su o kadrovskim rješenjima u javnim preduzećima, ali i o mogućoj rekonstrukciji Vlade RS.

Dodik, Pavić i Đokić raspravljali su nedavno o stanju u Javnom RTV servisu, koji grca u dugovima. Zbog loše finansijske situacije, još prije nove godine je po odluci Upravnog odbora RTRS otpušteno oko 50 radnika, većinom honoraraca, a najavljeno je otpuštanje najmanje još toliko.

Dugovi RTRS navodno su veći od 10 miliona, a po nekim informacijama prelaze i 15 miliona KM. Veći ugovori se kriju čak i od zaposlenih u finansijama, tako da pravo stanje znaju samo oni u užem rukovodstvu RTRS i premijerka Željka Cvijanović, koja je nedavno posjetila medijski servis RS.

Inače, više dobavljača prijeti tužbama zbog neplaćenih računa za isporuku opreme RTRS-u, pa je premijerka najavila finansijsku pomoć tokom marta, kako bi se dio obaveza izmirio. Prošle sedmice na RTRS su dolazili predstavnici austrijsko-njemačke firme koji su prijetili da će da demontiraju opremu jer im se duguje oko dva miliona KM.

Osim toga, opozicija je nezadovoljna uređivačkom politikom RTRS, što su saopštili i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini tokom posjete Sarajevu. Ništa manje nisu nezadovoljni ni zaposleni, koji su ogorčeni lošom organizacijom preduzeća, generalnim direktorom Draškom Milinovićem, načinom na koji se upravlja i dovođenjem nekompetentnih ljudi na važna mjesta.

Milinović je nedavno u popisnu komisiju RTRS za provođenje godišnje inventure imenovao dva doktora nauka, Zorana Pejičića i Radomira Neškovića, koji je i univerzitetski profesor.

Uprkos svemu, Milinović je raspisao tender za nabavku 35 vozila za 1,9 miliona KM, iako je vozni park prije nekoliko godina u potpunosti obnovljen. Na sve to dolaze i ogromni dugovi za neuplaćene doprinose koji se neredovno uplaćuju od 2015. godine, zbog čega radnici imaju problem sa liječenjem.

SMJENA NA ČELU RTRS

Zbog takve situacije, razmatrana je i smjena generalnog direktora, koja će, kako navode upućeni, biti provedena na najbezbolniji mogući način.

*Dijana Milaković-Kusturić najizgledniji nasljednik Milinovića

Naime, u krugovima bliskim vlasti se uveliko šuška da bi Draško Milinović trebalo da zamijeni Mlađena Cicovića na mjestu direktora Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Mlađen Cicović je stari kadar, još iz vremena vlasti SDS-a, ali je godinama vjerno služio Dodiku. Inače, izvori Istinito navode da ni sam Cicović još nije upoznat o mogućoj smjeni.

Tvrde i da je Milinović tražio za sebe mjesto u diplomatiji, kao i da je navodno Ivanić obećao Dodiku da će pokušati da mu nađe ambasadorsko mjesto u zemljama bivše SFRJ, jer ne zna nijedan strani jezik.

Navodno je jedan od Milinovićevih zahtjeva bio je i resor porodice, omladine i sporta u Vladi RS, ali zbog nacionalne strukture ministara, to je bilo neizvodivo.

Javnosti još nije poznato ko bi trebalo da zamijeni Milinovića na mjestu generalnog direktora RTRS, ali je dogovor o budućem vršiocu dužnosti kojeg treba da imenuje Upravni odbor RTRS navodno postignut između Dodika, Pavića i Đokića.

Jedno od neriješenih kadrovskih pitanja je i ono u banjalučkoj Elektrokrajini, čija direktorica Seka Kuzmanović bi trebalo da ide u penziju. O njenom nasljedniku odlučivaće SNSD, čijoj kvoti i pripada to mjesto.

MOGUĆA REKONSTRUKCIJA VLADE

Dodik, Pavić i Đokić dogovorili su navodno i rekonstrukciju Vlade Republike Srpske.

-U Vladi RS će biti zamjenjena tri ministra i to Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (SNSD), Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture (DNS) i Jasmina Davidović, ministar porodice, omladine i sporta (SP). Njihov rad je ocjenjen kao veoma loš i da je njihovim potezima dodatno usložnjena situacija u tim resorima. Koalicioni partneri će u nakraćem roku predložiti nove kandidate za ove funkcije, rekao je izvor iz Vlade Republike Srpske, prenosi portal Banjaluka.net.

O smjeni ministra Maleševića razgovarano je i ranije, ali je navodno Pavić odbio tu mogućnost zahtijevajući da mora doći do smjene i u ostalim resorima, kako odgovornost za loš rad Vlade RS ne bi bio prebačen samo na DNS.

Smjena ministra zdravlja je takođe izvjesna, a uslijediće kao posljedica veoma lošeg stanja u zdravstvu. Bogdanić bi mogao da bude žrtvovan nakon najavljenog prelaska zdravstvenih ustanova na trezorsko poslovanje, čemu se oštro protive načelnici i gradonačelnici jer će to dodatno opteretiti ionako prezadužene budžete opština i gradova.

Jasmina Davidović definitivno je zalutala u Vladu RS i najlošije se snašla od svih ministara u aktuelnom kabinetu Željke Cvijanović, pa će njen odlazak biti više koristan, nego štetan i za lidera SP Petra Đokića. Navodno je i sama tražila da ode, ali u SP nemaju kadrova bošnjačke nacionalnosti da bi je zamijenili.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *