Opozicija traži posebnu sjednicu NSRS o Programu reformi

Aktuelno

Misteriozni sadržaj Programa reformi, koji je dogovoren u Predsjedništvu BiH, razlog je zbog koga SDS i PDP traže da se o tom dokumentu raspravlja u Narodnoj skupštini, ali to ipak ne znači da će parlament zasijedati jer je sve u rukama vlasti.

 

Na sjednici Predsjedništva SDS je odlučeno da Klub poslanika te stranke u NS RS zatraži posebnu sjednicu posvećenu ovoj temi.

 

– Ne mora da znači da će sjednica biti i održana. Sve zavisi od većine – kaže kratko za Srpskainfo predsjednik Kluba poslanika SDS Miladin Stanić.

 

Prema Poslovniku Narodne skupštine, posebnu sjednicu može, između ostalih, da zatraži trećina poslanika. Budući da SDS sam nema trećinu poslanika u parlamentu, jasno je da će mu za zahtjev za zakazivanje posebne sjednice biti potrebna podrška ostalih partija, prije svih opozicionih. To ne bi trebalo da bude problem, jer je i potpredsjednik PDP Igor Crnadak juče pozvao Milorada Dodika da hitno objavi sadržaj Programa reformi.

 

Šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić odgovara da, prema informacijama iz Predsjedništva BiH, Program reformi ni na koji način ne prejudicira eventualnu odluku o članstvu BiH u NATO. Komentarišući zaključak Predsjedništva SDS, Žunić za Srpskainfo kaže da će se o takvom zahtjevu odlučiti na sjednici skupštinskog Kolegijuma.

 

– Čekamo materijal. Prema informacijama iz Predsjedništva BiH, Program reformi ni po nazivu, ni po sadržaju nije ANP i ne znači aktiviranje MAP niti je suprotan našoj rezoluciji o vojnoj neutralnosti – rekao je Žunić.

 

Vojnopolitički analitičar iz Sarajeva Hamza Višća tvrdi da ne stoji teza kako sličan Program reformi kao i BiH imaju i ostale zemlje koje sarađuju s NATO, a trenutno ne namjeravaju da postanu članice.

 

– Za takve zemlje se program reformi pravi mimo Akcionog plana za članstvo MAP. Pitanje je da li su se članovi Predsjedništva BiH dogovorili da podrže Program reformi umjesto Godišnjeg nacionalnog plana ANP jer nekom smeta riječ „nacionalni. Ne znam, ali ne bi trebalo da postoji bilo kakva razlika između ta dva dokumenta. Godišnji nacionalni program je ustvari reformski proces. Konkretno, radi se o reformama koje bi doprinijele ispunjavanju uslova da se može u NATO. Ovdje niko posebno ne naglašava da mi i bez ikakvih dodatnih tačaka možemo da budemo u MAP 110 godina ako treba, sve dok se BiH na edakvatan način ne izjasni da li želi u NATO. To znači odlukom parlamenta ili referendumom. A nama bi dobro došla reforma bez obira da li mi ušli ili ne u NATO – kaže Višća.

 

Međutim, pitanje je zbog čega su članovi Predsjedništva BiH odlučili da Program reformi drže u tajnosti sve dok kompletan Savjet ministara BiH, na čelu sa Zoranom Tegeltijom, ne bude izabran. Da li je u pitanju strah od glasača ako se ispostavi da nijedan od njih nije potpisao ono što su obećavali glasačima – Dodik da nema aktiviranja MAP, a Džaferović i Komšić da nema Savjeta ministara bez toga?!

 

Procurilo je jedino da dokument ima 25 strana. Zanimljivo je da je o tome davno govorila opozicija u RS, koja je tvrdila da se u Predsjedništvu BiH radi na usvajanju tzv. skraćenog ANP sa 25 strana koji bi se drugačije zvao, a koji bi navodno nastavio integracije BiH u NATO.

 

– Mislim da su međusobna uslovljavanja ispočetka bila da neko izgubi, a neko dobije. A sada su htjeli da otprilike svi dobiju, a dobiće na taj način ako predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija na sjednici Komisije za izbor Savjeta ministara u utorak kaže da je zainteresovan za reforme iz Programa reformi. Ako to ne kaže, moguće je da sve ovo bude jedna šarena laža koja se dešava već 15 mjeseci – zaključuje Višća.

 

Predsjednik SDS Mirko Šarović i dalje tvrdi da dokument o reformi odbrane, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, uvodi BiH i RS u NATO proces integracija i u suprotnosti je sa rezolucijom NS RS koja govori o vojnoj neutralnosti.

 

– Ako ovaj dokumenat nije toliko bitan i relevantan, zašto se drži u tajnosti, zašto se šalje štabu u Briselu i zašto na njega treba da saglasnost da Komanda NATO? To upućuje da on ima dalekosežniju ulogu i da na neki način potpuno jasno vrši aktivaciju MAP iako ima drugačiji naziv i manji je od dokumenta koji je Savjet ministara BiH „skidao“ nekoliko puta – rekao je Šarović.

 

Crnadak: Dopuna dnevnog reda

 

Potpredsjednik PDP Igor Crnadak izjavio je da će ova partija u ponedjeljak uputiti incijativu za dopunu predloženog dnevnog reda za predstojeću sjednicu Narodne skupštine da bi poslanici mogli da razmatraju dokument Program reformi BiH.

 

– Taj Program mora biti objavljen, za šta očekujem i podršku javnosti, jer 13 mjeseci traje drama vezana za formiranje vlasti na nivou BiH i zato je sramotno da se ovaj dokument čuva u sefu kao da je neki tajni recept. Za Srpsku će biti poražavajuće ukoliko dokument bude poslat u Brisel bez stava NSRS i Vlade. Pozivam predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića i predsjednika Republike Srpske Željku Cvijanović da zaštite integritet institucija Srpske – istakao je Crnadak.

 

On je upitao predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju da li će Savjet ministara u naredne tri godine sarađivati sa NATO u okviru IPAP ili MAP i zatražio da sjednica Komisije za izbor Savjeta ministara u utorak bude otvorena za javnost.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *