Dodikov kabinet skuplji od sva tri člana u Predsjedništvu BiH

Aktuelno

Regionalni rekorder po broju savjetnika je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Uz šefa kabineta Danijela Dragičevića i šefa protokola Bojana Kojića, ima čak 16 ličnih savjetnika. Toliko savjetnika imaju zajedno tri člana Predsjedništva BiH.

Savjetnik za politička pitanja je prof. dr Nenad Kecmanović, savjetnik za politička pitanja Dragan Kalinić, savjetnik za međunarodne odnose Gordan Milošević, savjetnik za socijalna pitanja Dijana Gajić, savjetnik Dalibor Račić, savjetnik za javne finansije Bojana Vasiljević, savjetnik za Brčko Distrikt Cvijeta Tanasić, savjetnik Prokopios Mancuranis, savjetnik za politička pitanja Aleksandar Vranješ, savjetnik za pitanja iz oblasti privrede Marinko Umićević, dok je savjetnik za obavještajno-sigurnosne poslove Pantelija Ćurguz.

Savjetnik za poreske i inspekcijske poslove je Stefan Mitrović, savjetnik za obnovu, rekonstrukciju i održivi povratak raseljenih i izbjeglih lica i odnose sa nevladinim sektorom i vjerskim zajednicama Miladin Dragičević i dva savjetnika za medije Pero Simić i Biljana Bokić, objavila je agencija Patria.

Prem pouzdanim podacima, Dodikov kabinet troši neuporedivo više novca nego sva tri člana Predsjedništva BiH zajedno. Sva tri člana Predsjedništva BiH poreske obveznike koštaju oko 7,5 miliona KM. U taj iznos uračunate su plate svih uposlenih u Predsjedništvu BiH, materijalni troškovi, kao i troškovi putovanja i reprezentacije. To praktično znači da pojedinačno svaki član Predsjedništva BiH imao na raspolaganju iznos od oko 2,5 miliona KM godišnje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u prošloj godini poreske obveznike je koštao oko 10 miliona KM, što je za oko pola miliona više nego što mu je odobreno budžetom. Na plate u njegovom kabinetu, koje su veće za 10 posto u odnosu na godinu ranije, potrošeno je 2.261.000 KM. Više od šest miliona KM Dodikov kabinet je potrošio na “korištenje roba i usluga” !

Bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić kaže da je on kada je bio predsjednik Republike Srpske imao budžet nešto od oko 2 miliona maraka, što je pet puta manje nego što je danas budžet predsjednika Republike Srpske.

Dodikov kabinet troši dva puta više novca nego kabineti predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH. Kabineti Marinka Čavare, Milana Dunovića i Melike Mahmutbegović u Federaciji BiH u prošloj godini potrošili su zajedno nepunih šest miliona KM, odnosno dva miliona KM pojedinačno. Što će reći da je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potrošio pet puta manje od svog kolege iz Republike Srpske Milorada Dodika.

Slobodna Bosna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *