Institucije ponižene: Novca ima kada Dodik odluči

Aktuelno

Predsednik RS Milorad Dodik pomogao je železničarima koji su štrajkovali, ali je ponizio institucije Srpske.

To je ocena političkih analitičara nakon što je Dodik uradio posao uprave javnog preduzeća, ministra saobraćaja i premijerke RS – našao novac za platu čime je prekinut štrajk glađu železničara.

– Da su se, umesto Dodika, među radnicima pojavili nadležni, mislim da to ne bi imalo istu težinu. Ako predsednik kaže da ima novca, onda ga ima. Maske su pale. To je on i ovaj put jasno demonstrirao, a svi drugi su ostali poniženi – smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Ona smatra da uzroke treba tražiti u činjenici da prostor RS i dalje ima sklonost ka vođama. U skladu s tim, Dodik je prepoznat kao „svemogući bog koji je jedini u stanju da reši sve probleme ovom društvu“, što se videlo i po stavu železničara.

– To pokazuje strašan demokratski deficit našeg društva i nefunkcionisanje institucija. Čemu služe institucije ako se zaobilaze, ako jedna osoba drži svu moć – pita Topićeva.

Profesor Fakulteta političkih nauka Banjaluka Đorđe Vuković naglašava da je opasno za sve nas ako od jednog čoveka očekujemo spas, dok je neizvesna sudbina države u kojoj su pojedinci moćniji od nadležnih ustanova.

– Nažalost, na današnjim primerima Dodika u RS i Vučića u Srbiji vidimo sva obeležja naše autoritarne, podaničke političke kulture, ali i nemoć institucija bez harizmatičnih vođa. Da tragedija bude veća, radnici, sindikati, mediji, javnost gube jednu bitku za drugom – zaključuje Vuković.

Prema njegovim rečima, u demokratskom društvu, kakvo želimo da budemo, naglasak je na načelima, odgovornostima, kompetencijama, a ne na autoritarnim pojedincima i njihovoj svemoći.

– Ovo čemu danas svedočimo posledica je višegodišnje političke prakse u kojoj je naglasak na autoritetu vođe, pa je bilo i očekivano da se umeša Dodik kako bi tobože razrešio kriznu situaciju. Još jedan plus za njegov imidž i mnoštvo minusa na račun društvenih odnosa, poverenja u institucije, realnog sagledavanja socijalnih problema. Predstava pred kamerama i radnicima je ponovo uspela, ali pravi problemi ostaju u pozadini. I za to više nije ni zaslužan ni kriv samo Dodik i oni koji se staraju o njegovom imidžu, već svi mi koji ne možemo da izgradimo i afirmišemo bezlična pravila, depersonalizovanu snagu institucija i odgovornost – kaže Vuković.

U opoziciji tvrde da se predsednik RS ponaša kao vatrogasac.

– Međutim, zapalio je previše požara. Neće moći sva da ih ugasi – kaže član Predsedništva SDS Marinko Božović.

Profesor javnog mnjenja Mladen Mirosavljević ironično kaže da je trakavica zvana stanje u „Železnicama RS“ završila na najbolji način – uz rakijicu, tapšanje i grljenje lično s predsednikom.

– To što su dobili mrvicu da im zamaže oči i što je predsednik još jednom pokazao da se, po potrebi, odlično snalazi u svim situacijama, samo ilustruje kakva je uloga institucija i pojedinaca u RS. Ako nastavi da pije sa svima sa kojima to bude trebalo, Dodik bi mogao doći u opasnost da do sledećih izbora postane alkoholičar i isprazni ionako praznu „kasicu prasicu“ – kaže Mirosavljević.

Trninić: Redovna aktivnost

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić nije odgovarao na naše pozive, ali je za RT RS Dodikov potez nazvao redovnom aktivnošću.

– On je samo otišao i svojim autoritetom garantovao da će ovo što mi inače redovno radimo tako i ostati. Radnici su prihvatili samo njegovo pojavljivanje i njegove garancije, tako da su se odlučili na prestanak tih protesta, iako je to sve redovna aktivnost – uverava Trninić.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *