Tužilaštvo BiH još radi na predmetu protiv Dodika zbog referenduma

Aktuelno

Tužilaštvo Bosne Hercegovine još uvijek radi na predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog sprovođenja referenduma u RS, kazali su za Klix.ba u Tužilaštvu BiH.

Iz Tužilaštva BiH nisu željeli davati nikakve komentare o tome da li su saslušane sve osobe koje se tereti za nepoštivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Predmet je u radu. Ne možemo davati dodatne informacije niti komentare”, rekao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Javnosti je poznato da je u okviru ovog predmeta posljednja saslušana predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović. Ona je u prostorijama državnog tužilaštva u Sarajevu ispitana 10. marta ove godine u svojstvu osumnjičene.

Podsjećamo, 25. septembra 2016. godine vlasti u RS održale su referendum o Danu Republike Srpske. Dan poslije, Tužilaštvo BiH uputilo je predsjedniku RS Miloradu Dodiku poziv na saslušanje, a kako je tada saopšteno, sada već suspendovani glavni tužilac Goran Salihović izdao je obavezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na ovom predmetu.

“Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužiocu biće osigurani svi potrebni tužilački resursi za efikasan rad na predmetu. Tužilaštvo BiH u narednom periodu postupat će u skladu sa zakonom”, stajalo je u saopštenju.

Prema informacijama iz Tužilaštva BiH, predmet u vezi s neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH formiran je u Tužilaštvu BiH još početkom septembra prošle godine.

Dodik je u svojstvu osumnjičenog ispitan u zgradi Tužilaštva BiH u Sarajevu 30. decembra 2016. godine.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *