KAKO JE POVRIJEĐEN DŽOMBIĆ: Nesrećan slučaj – popio pa pao sa stepenica?!

Aktuelno

Bivši premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić i jedan od najbližih saradnika Milorada Dodika, sinoć je primljen s teškim povredama glave u Univerzitetski klinički centar RS (UKC RS). Zvanične informacije govore da nije u pitanju krivično djelo. 

Aleksandar Džombić je, prema nezvaničnim saznanjima, u izjavi policiji rekao da je slavio kćerkin rođendan, da je popio, a kako u stanu ima galeriju, pao je s visine i udario glavom. Ipak, u javnosti se spekuliše da bi njegove povrede mogle biti i drugačije prirode.

Iz UKC RS su saopštili da je Aleksandar Džombić (1968.) noćas u 2.35 sati primljen u hitnu prijemnu hiruršku ambulantu i da je hospitalizovan u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje.

Vršilac dužnosti generalnog direktora UKC RS, Vlado Đajić, tvrdi da je bivši premijer Aleksandar Džombić hospitalizovan jer je pao nesrećnim slučajem sa stepenica, pri čemu je glavom i grudnim košem udario u tvrdu podlogu.

Prema njegovim riječima, Džombić se osjeća bolje i njegovo stanje je stabilno.

– Pod stalnom kontrolom je naših ljekara – rekao je Đajić na vanrednoj pre4s konferenciji u Banjaluci i dodao da je bivši premijer RS svjestan i dobrog zdravstvenog stanja.

Dežurna ekipa UKC je izvršila sve procedure, dijagnostičke i terapijske nakon čega je odlučeno da se Džombić ne mora podvrgnuti operaciji niti transportovati u veće zdravstvene centre.

MUP RS je saopštio da je policija je obavila razgovor sa svjedocima nakon što je Džombić sa povredama glave i lica primljen u UKC RS.

-Pripadnici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Banjaluka preduzeli su operativne i istražne mjere i radnje, obavili razgovore sa svjedocima, te je utvrđeno da povrede koje je zadobio oštećeni nisu nastupile izvršenjem krivičnog djela, navela je Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka.

Po njenim riječima, o svim saznanjima upoznat je i dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

U javnosti nije zaboravljeno da je Aleksandar Džombić pred kraj premijerskog mandata imao “problema sa leđima” zbog čega se liječio u banjskom lječilištu Slatina kod Banjaluke. To je poslužilo kao zvaničan razlog za njegovu smjenu, iako su između njega i Dodika mjesecima tinjali sukobi, a navodno je bilo i onih fizičkih, što nikad nije dokazano.

DODIKOV KLJUČNI ČOVJEK ZA FINANSIJE

Aleksandar Džombić je godinama imao ključnu ulogu u finansijama Repubilke Srpske. Od 2006. do 2010. godine bio je ministar finansija, a nakon toga premijer, sve do 2013. godine, kada ga je Milorad Dodik smijenio na parkingu hotela Kaldera. Navodno, nakon razgovora koji je trajao 15-ak minuta.

Ni danas nije sasvim jasno zašto je Džombić smijenjen. Nakon toga, Džombiću se gubi svaki trag u javnom životu, okreće privatnom biznisu i osniva revizorsku kuću Confida. Confidu je zbog raznih malverzacija zatvorio, a otvorio novu pod imenom Grant Thorntnon.

Džombić je odlučivao o finansijama u vrijeme kada je Republika Srpska imala 1,6 milijardi rezervnog novca od privatizacije Telekoma. Odlučivao je o brojnim spornim kreditima IRB-a, uključujući i onaj Dodikovom sinu za voćnjak. Bio je ministar u vrijeme kada su vladini depoziti prebačeni na Hipo banku, kada je Pavlović banka dala kredit Dodiku za kupovinu vile u Beogradu, i kada su krediti IRB-a plasirani preko Bobar banke.

Bio je ključni čovjek u projektima izgradnje autoputa Banjaluka – Gradiška, izgradnji nove zgrade Vlade RS i poslovne zgrade Integra, u kojoj su institucije i javna preduzeća RS morale da kupe poslovne prostore po paprenim cijenama, privatizaciji Robne kuće Boska i Medicinske elektronike…

Tužioci Tužilaštva BiH su 2. juna prošle godine saslušavali su Džombića četiri sata. Interesovala ih je propast Bobar banke, krediti Pavlović banke, a posebno onaj za kupovinu Dodikove na Dedinju, kao i sporni krediti Investiciono-razvojne banke RS.

-Bilo je govora oko poslovanja Bobar banke, oko izvještaja Bobar banke, sve ono što je poslovanje Bobar banke, uključujući i uvođenje prinudne uprave, izjavio je Džombić nakon saslušanja.

Istražioci su se raspitivali i o sumnjivoj kupovini emisije obveznica derventskog Unisa u iznosu od 20 miliona maraka, kojem je Balkan investment banka odobrila dva kredita 2011. godine, u ukupnom iznosu od 14 miliona maraka.

Dolazak Aleksandra Džombća u Tužilaštvo BiH uslijedilo je samo nekoliko dana nakon što je u svojstvu svjedoka saslušan aktuelni ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

 

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *