Francuski sud oslobodio Ramuša Haradinaja

Aktuelno

Sud u Kolmaru odbio je zahtjev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, kojeg tužilaštvo Srbije tereti za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. i ukinuo mu mjeru zabrane napuštanja Francuske, prenose agencije.

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahtjeva srpskih vlasti za izručenje Haradinaja, navodi se u saopštenju Appealaciong suda u Kolmaru i dodaje da francuski javni tužilac ima pravo, u roku od pet dana, da uloži žalbu Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK i lider Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija.

Haradinaj je nedjelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su proslijeđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na Kosovu, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Haradinaj se nakon odluke suda obratio svojim pristalicama, koji su ga dočekali aplauzom, rekavši da je “ova bitka dobijena”.

-Pošto sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strazburu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri mjeseca, vrijeme je dragocjeno, rekao je Haradinaj.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *