PDP tužio Arija Livnea i RTRS zbog optužbi za antisemitizan

Aktuelno

PDP je podnio krivičnu prijavu protiv Arie Livnea zbog optužbi čelnika ove partije za antisemitizam u programu RTRS, kao i protiv voditelja emisije “Dnevnik plus” Vanje Furtule, urednika informativnog programa Siniše Mihailovića i generalnog direktora RTRS Draška Milinovića.

U saopštenju PDP-a se navodi da ni dvije sedmice od emitovanja ”Dnevnika plus” na Radio-televiziji Republike Srpske, u kojem su predsjednik i potpredsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i Igor Crnadak optuženi za antisemitizam, nisu dobili termin za odgovor u istoj emisiji i istom terminu.

-S obzirom na to da nisu reagovali, niti se ogradili od monstruoznih optužbi za antisemitizam, niti u emisiji, niti naknadno, Partija demokratskog progresa podnijela je juče krivične prijave protiv Arie Livnea koji je optužbe izgovorio, kao i protiv voditelja emisije “Dnevnik plus” Vanje Furtule, urednika Informativnog programa RTRS Siniše Mihailovića i generalnog direktora RTRS Draška Milinovića, navodi se u saopštenju.

PDP podsjeća da je u emisiji ”Dnevnik plus”, emitovanoj 14. aprila ove godine, Arie Livne iznio niz optužbi na račun Partije demokratskog progresa i njenih funkcionera.

-Povod za optužbe bila su jednostavna poslanička pitanja našeg kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske upućena Vladi RS u vezi sa aferom ”predstavništvo Republike Srpske u Izraelu”, na koje vlast do danas nije dala odgovor, navode iz PDP.

U saopštenju se ističe da RTRS nije postavio nijedno pitanje koje bi razjasnilo pomenutu aferu, u interesu javnosti Republike Srpske, nego je svojim pitanjima i insinuacijama raspirivao negativan odnos javnosti prema PDP i njenim funkcionerima. Takođe navode da tužbu podnose “kako bi stali u kraj bahatom i neodgovornom ponašanju javnog servisa Republike Srpske, koje je doživjelo vrhunac optužbama za antisemitizam”.

-Ovo ponašanje je sramotnije tim više što je u ovoj godini povećan iznos subvencije za javne medije (RTRS i agencija SRNA) na 3.774.000 KM, u odnosu na 2016. godinu kada je iznosio 1.700.000 KM, podsjećaju iz PDP i dodaju da je RTRS “apsolutni poslušnik vladajuće partije, da subvencije ne daje ta partija iz svog budžeta, već iz budžeta koji pripada svim građanima i da su dužni da nas informišu o istini.

Arie Livne, Vanja Furtula, Siniša Mihailović i Draško Milinović, u krivičnoj prijavi čiji su podnosioci Branislav Borenović i Igor Crnadak, terete se da su izvršili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti iz člana 294. a, stav 1 Krivičnog zakona Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *