Rudari protestovali protiv odluke o prodaji RŽR Ljubija

Aktuelno

Više stotina radnika “Arcelor Mittala” došlo je pred Narodnu skupštinu Republike Srpske u Banjaluci gdje su izrazili nezadovoljstvo namjerom Vlade RS da kompaniji “Izrael investment grupa” proda paket državnih akcija RŽR “Ljubija”.

Radnici u rudarskim uniformama prošli su glavnom banjalučkom ulicom uz glasne povike negodovanja noseći transparent na kojoem piše: “Nećete nas poslati na ulicu, a vi ostati na funkcijama”.

Radnici koji su iz Prijedora u Banjaluku stigli sa više od 10 autobusa, krenuli su sa Trga Krajine i u koloni prošli pored parlamenta RS, gdje im se pridružila i opozicija koja je zajedno s njima prošla pored sjedišta Vlade RS.

Rudari se protive odluci Vlade RS da državne akcije u RŽR “Ljubija” Prijedor proda firmi “Israeli investment group”.

Radnici su u Narodnoj skupštini predali pismo u kome izražavaju nezadovoljstvo ovom odlukom i upozorenje da bi “ArcelorMittal” mogao da se povuče iz Prijedora.

Ukoliko bi “Israeli investment group” kupio 64,9 posto državnih akcija u Rudniku željezne rude “Ljubija”, postaće vlasnici i 49 odsto akcija u “ArcelorMittalu” Prijedor, a na osnovu odluke iz 2004. godine.

Predsjednik Sindikata “ArcelorMital” Prijedor Milanko Stojnić je rekao da radnici protestnom šetnjom žele poručiti nadležnima “da se ne igraju” sa sudbinom 850 radnika prijedorskog “ArcelorMittala”.

Još nije poznato da li postoji skupštinska većina koja će izglasati Vladinu odluku jer DNS, koji je dio vladajuće koalicije, ne podržava prodaju “Ljubije” preduzeću “Israeli investment group”, kao ni opozicija.

Istinito

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *