Pandurević: Za organizovani kriminal u BiH dobija se uslovna kazna

Aktuelno

Dugo očekivana posebna sednica Predstavničkog doma BiH o stanju u pravosuđu biće održana 14. juna, saznaje „EuroBlic“.

Sednicu je inicirao zamenik predsedavajućeg Mladen Bosić (SDS), a Savet ministara BiH poslanicima je dostavio informaciju o pravosuđu s posebnim osvrtom na organizovani kriminal i korupciju. Iz nje se vidi katastrofalan učinak pravosuđa u BiH protiv onih koji su od 2013. bili umešani u zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, zloupotrebe u službi i druge vrste pomenutih krivičnih dela. Naime, za korupciju i organizovani kriminal je pred sudovima u BiH u tom periodu presuđeno 125 osoba, od kojih je čak 76 odsto dobilo uslovnu kaznu!

– Navedena statistika potvrduje da ovakva kaznena politika u BiH, ne samo da ne može doneti značajne rezultate na polju borbe protiv korupcije, već čak deluje stimulativno na počinioce kivičnih dela. Sudovi su najčešće posezali za uslovnom osudom, kao merom upozorenja, koja je po svojoj prirodi jedna od najblažih alternativnih sankcija. Zakonodavac je snažno osudio korupcijska ponašanja. Sudovi su, međutim, koristili minimum represije koju im je na narspolaganje stavio zakonodavac – navodi se u informaciji koju potpisuje ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Gledano po nivoima pravosudne vlasti, za koruptivna krivična dela Sud BiH je u periodu od 2013 – 2015. godine izrekao ukupno sedam kazni zatvora, u tri pedmeta kazne ispod zakonskog minimuma, u četiri slučaja one su bile minimalne, dok je 16 slušajeva ili 70 odsto bilo uslovna kazna. Sud BiH je u 2014. doneo jednu, u 2015. dve, a prošle godine četiri oslobađajuće presude i 13 osuđujućih, ali više detalja nije navedeno. Sudovi u RS su u istom periodu izrekli 74 odsto uslovnih kazni. U 2016. doneli su pet oslobađajućih i 36 osuđujućih presuda.

Šefica Kluba poslanika SDS Aleksandra Pandurević kaže da ova informacija daje dovoljno podataka za ozbiljnu raspravu u PSBiH.

– Poražavajući je podatak da je, primera radi, 2015. čak 70 odsto presuda u BiH za organizovani kriminal završilo uslovnom kaznom. Dakle, malo ćemo vas povući za uši, idite kući i nemojte ništa raditi neko vreme – kaže Pandurevićeva za „EuroBlic“.

Prema njenim rečima, SDS će na sednici pedložiti zaključke s ciljem da pravosuđe stavi na zdrave noge.

– Akcenat će biti na Visokom sudskom i tužilačkom savetu, a ako bude postojala spremnost poslanika, i na drugačijem izboru tužilaca, jer sada nema sistema odgovornosti. Tužioci sede, ne moraju ništa da rade, a uredno primaju plate – kaže ona.

Naime, zakonima o tužilaštvima uopšte nije propisana obaveza ocenjivanja rada tužilaca. Jedino je VSTS BiH utvrdilo kriterijume za ocenu rada glavnih okružnih podnosno kantonalnih tužilaca.

Između ostalog, kao jedan od problema u pravosuđu BiH, Savet ministara ističe način imenovanja Apelacionog veća BiH.

-Na nivou BiH postoji Sud BiH koji je organizovan tako da žalbe na vlastite odluke rešava Apelacino veće istog suda, što može izazvati sumnju da se time umanjuje pravo svakoga građanina da njegovu osudu ili kaznu preispita viši sud, a takvo zakonsko rešenje nije u skladu s članom 2. Međunarodnog pakta o građanskim i politiškim pravima. Posebnu dimenziju daje činjenica da sudije Apelacionog veća imenuje i bira predsednik Suda BiH, što mu uistinu daje velika ovlaštenja. Takva organizacija suda nije poznata u kontinentalnim pravnim sistemima – zaključuje Savet ministara BiH.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *