Šmit najavio nove sankcije Republici Srpskoj

BIH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit danas je tokom saslušanja pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije, govoreći u vezi sankcionisanja političara iz Republike Srpska koji su na crnim listama, kazao je kako se više zalaže za “finansijsko uslovljavanje Republike Srpske” i da u vezi sa tim “EU i Njemačka su blokirali neki novac i sada razgovaramo sa MMF-om i drugima da vidimo šta oni mogu uraditi”.

 

On je na početku svoga svjedočenja kazao kako mu je drago što su se stvari pokrenule u BiH što nije bio slučaj prethodnih godina zbog, kako je istakao, blokada predstavnika iz Republike Srpske. Sada su se ti predstavnici, dodao je, predvođeni entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom vratili u institucije.

 

Na pitanje da li će koristiti tzv. Bonske ovlasti protiv političare iz Republike Srpske, koji su u vlasti, a nalaze se na crnim listama SAD-a i Velike Britanije, Šmit je odgovorio da bi volio da je ovo sada vrijeme Pedija Ešdauna kada je bila snažnija podrška međunarodne zajednice.

 

“Ponekad BiH volio da sam poput Ashdowna, on je radio u nekom drugom okruženju kada je bilo snažno prisustvo SFOR-a i imali smo međunarodnu policijsku strukturu. Ne bih to odbacio, ali još uvijek ne bih koristio Bonske ovlasti. Više bih razmišljao o finansijskom uslovljavanju. Republika Srpska je jedan od siromašnijih dijelova BiH, treba novac i podršku”, kazao je Šmit, prenosi N1.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *