Ovo su stvarni razlozi sukoba Čubrilovića i Balabana!

Aktuelno

Čubrilović je optužio Balabana da nameće svoje kadrove mimo unutarstranačkog dogovora, dok on gura sinovog kuma Borisa Međedovića za direktora banjalučkog DEPOT-a umjesto Nove Grujića

Sukobi unutar Gradske organizacije Demokratskog narodnog saveza u Banjaluci dostigli su kulminaciju nakon što je na dnevni red došao izbor direktora u gradskim preduzećima.

I do sada je bilo nesuglasica između predsjednika GO DNS Banjaluka, Nedeljka Čubrilovića i Budimira Balabana, donedavno člana Predsjedništva GO DNS i aktuelnog predsjednika banjalučke Skupštine, ali nikada nije bilo ovako otvorenog sukoba koji će vjerovatno završiti definitivnim razlazom.

Sukob je izašao iz stranačkih okvira i postao predmet medijskih opservacija i prije nego što se Balaban nije pojavio na izbornoj skupštini stranke 3. maja, na kojoj je Čubrilović ponovo izabran za predsjednika.

Stvar je otišla toliko daleko da je doveden u pitanje i koalicioni sporazum SNSD-DNS-SP, po kojem je DNS-u pripalo mjesto predsjednika gradskog parlamenta. Naime, zbog inicijative da se formira klub odbornika u kojem bi se uz Balabana i još dva odbornika DNS-a našli i odbornici Socijalističke partije i jedan nezavisni odbornik, došlo je do prave pometnje u redovima DNS i SP.

Balaban: Nismo protiv Radojičića već protiv bahatih u rukovodstvu DNS i SP

Iz rukovodstva banjalučkog DNS-a Balabana optužuju za samovolju i kršenje stranačke discipline, jer je dostavio vlastitu listu kadrova za funkcije na lokalnom nivou, mimo one koju je utvrdilo Predsjedništvo GO. Balaban uzvraća da nije u pitanju nikakav hir, već pokušaj da se suprotstave neodgovornom  ponašanju stranačkih centrala DNS i SP koje zloupotrebljavaju izborni trud svojih odbornika.

-Gradski odbor DNS pokušava na sve moguće načine da izoluje kadrove stranke koji su napravili odličan izborni rezultat. U početku su to bili sporadični slučajevi, a sada je to sve poprimilo obilježja hajke, rekao je Balaban u intervjuu za magazin Faktor, naglašavajući da mu smeta što u banjalučkom DNS-u „provjerene kadrove smatraju neprijateljima“.

Balaban je očito aludirao na Novu Grujića, direktora banjalučkog DEPOT-a, kojem prvog jula ističe mandat, a aktuelno rukovodstvo stranke na čelu sa Čubrilovićem ne želi da ga zadrži na toj poziciji jer ga smatra Balabanovim čovjekom.

Novo Grujić je u DNS prešao iz Srpske radikalne stranke RS 2010. godine sa gotovo kompletnim gradskim odborom. Odbornički mandat je osvojio dva puta, 2012. i 2016. godine, kada je osvojio 1.903 glasa. Odrekao se odborničkog mandata da bi ostao na mjestu direktora Regionalne deponije Banjaluka (DEPOT).

ČUBRILOVIĆ  ZABORAVIO DOGOVOR

Međutim, nakon izbora novog rukovodstva GO DNS Banjaluka, novi-stari predsjednik Nedeljko Čubrilović je naprasno zaboravio dogovor i sada ne želi da Grujić bude ponovo izabran za direktora DEPOT-a.

Na konkurs sa direktora DEPOT-a, koji je nedavno raspisan jer aktuelnom ističe mandat 1. jula, javilo se šest kandidata. Trojica nisu ispunjavala konkursom propisane uslove, pa su u igri ostali Novo Grujić, Radovan Kalaba i Boris Međedović.

Kalaba je bio direktor nekadašnjeg BOBAR osiguranja i Banke Srpske koja je u stečaju. O njegovim referencama i učešću u sumnjivim poslovima zbog kojih su pokrenute istrage, ovdje nećemo govoriti.

Mnogo zanimljiviji je treći kandidat, Boris Međedović, trenutno zaposlen u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, na poziciji rukovodioca Službe za inostrano zdravstveno osiguranje.

 Boris Međedović je potpuno nepoznat poznat starijim članovima DNS-a

Međedović je stekao diplomu pravnika poslovnog prava – 180 ECTS na banjalučkom APEIRON-u i nema konkursom propisano iskustvo na rukovodnim pozicijama direktora ili direktora sektora. Međutim, ono što ga „kvalifikuje“ za direktora DEPOT-a jeste kumstvo sa Čubrilovićevim sinom Đurom, sa kojim je zajedno išao u školu.

Da stvar bude još zanimljivija, Međedović stanuje u istoj zgradi u kojoj se nalazi sjedište DEPOT-a u Banjaluci, na Bulevaru Živojina Mišića 17. Ukoliko mu se posreći i kum ga progura za direktora, moći će da se u papučama spusti sa gornjeg sprata na novo radno mjesto.

GRUJIĆ NEPOŽELJAN JER JE USPJEŠAN

Za razliku od većine direktora gradskih preduzeća koja grcaju u dugovima, Novo Grujić je od juna 2013., od kada je na čelu DEPOT-a, ostvario značajne rezultate. Prošlu poslovnu godinu je završio sa oko 270.000 KM neto dobiti i vratio oko 750.000 KM kreditnih obaveza preduzeća.

DEPOT je jedno od rijetkih uspješnih preduzeća u Banjaluci

Plate za 43 radnika se isplaćuju redovno, sa svim plaćenim doprinosima, a na računu preduzeća se trenutno nalazi oko 800.000 KM. Zato je vrlo zanimljivo da DNS, čiji lider Marko Pavić stalno potencira kvalitet svojih kadrova na rukovodnim pozicijama, ne želi takvom direktoru da produži još jedan mandat.

Biće zanimljivo pratiti i ponašanje gradonačelnika Igora Radojičića i vidjeti hoće li se on ograditi i od ovog slučaja, kao što je to učinio u vezi sa direktorom najvećeg gradskog gubitaša, Toplane, Mićom Milovanovićem, za koga se ispostavilo da dva puta godišnje prima platu od 8.000 KM.

Naime, DEPOT je regionalno preduzeće u državnom vlasništvu, ali sa najvećim udjelom Grada Banjaluka, koji kontroliše Nadzorni odbor i ima svog predstavnika u Skupštini ovog privrednog društva.

Ukoliko se to dogodi, onda bi se moglo ispostaviti da priče o 300 dunuma zemljišta DEPOT-a na koje su bacili oko gradski tajkuni, imaju osnova.

Dovoljno je reći da banjalučka Čistoća, koja je u vlasništvu MG Minda, odnosno Mladena Milanovića-Kaje, godišnje plaća oko 2.000.000 KM DEPOT-u. Ukoliko bi se vlasnička struktura promijenila u korist MG Minda, tada bi Kaja plaćao sam sebi.

Svečani završetak projetka sanacije deponije koju je finansirala EU

Takođe, za budućeg direktora  DEPOT-a je zainteresovan i Eko Euro Tim Draška Ilića, kojem je DEPOT aktivirao i naplatio bankarsku garanciju na 650.000 KM jer nije izvršio ugovorene radove na uređenju deponije, koje su finansirali Svjetska banka i Evropska komisija.

Novo Grujić je protiv ovih kombinacija, zbog čega za Čubrilovića i ostale nije poželjan u još jednom mandatu direktora DEPOT-a.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *