Šnjegota: Ministar Tegeltija iznosi neosnovane optužbe

Aktuelno

Glavni revizor Duško Šnjegota ističe da javne institucije u Republici Srpskoj godinama prave iste propuste u radu, a to su najčešće nepravilnosti u javnim nabavkama, zapošljavanju, kao i kršenje budžetskih propisa.

Šnjegota navodi da je na adresu glavnog republičkog tužioca u ovoj godini proslijeđeno 12 izvještaja koji se odnose na devet subjekata obuhvaćenih revizijom.

– Umjesto odgovarajuće reakcije nadležnih s ciljem rješavanja problema na koje ukazuju revizori, u posljednje vrijeme imamo reakcije u pravcu pokušaja osporavanja revizorskih nalaza, što je pogrešno i kontraproduktivno, rekao je Šnjegota za Glas Srpske.

Šnjegota kaže da aktuelni podaci iz registra revizorskih preporuka datih kroz finansijsku reviziju upućuju na zaključak da nema značajnijih promjena u ovoj oblasti, odnosno da je 57 odsto preporuka realizovano u potpunosti, 23 djelimično, a da je 20 odsto potpuno nerealizovano.

– Postoji znatan prostor za dodatno unapređenje i aktivniji odnos subjekata revizije prema revizorskim preporukama, čime bi temeljne karakteristike sistema upravljanja javnim novcem zasigurno bile poboljšane, istakao je glavni revizor Republike Srpske.

Šnjegota je rekao i da ga je iznenadila izjava ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije da Glavna služba “ucjenjuje Vladu Republike Srpske svojim neprimjerenim izvještajima”, koju smatra paušalnom i ni na čemu zasnovanoj optužbi.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *