Kožul traži istragu o prisluškivanju hrvatskih funkcionera u BiH

Aktuelno

Član komisije za nadzor nad radom obavještajno bezbjednosne agencije (OBA) BiH Predrag Kožul najavio je da će zatražiti istragu o radu agencije koja je navodno ilegalno prisluškivala hrvatske političare i privrednike iz BiH i Hrvatske.

– Tražiću preciznu istragu ove novonastale situacije. Komisija ima široke nadležnosti u nadzoru rada OBA. Nastojaćemo te nadležnosti iskoristiti do kraja i rasvijetliti činjenice, rekao je Kožul novinarima u Mostaru.

Zagrebački nedjeljnik Nacional objavio je dokumente o prisluškivanju hrvatskih privrednika i funkcionera, navodeći da je OBA duže vremena nelegalno provodila mjere praćenja i prisluškivanja.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić potvrdio je da je OSA provodila posebne mjere, ali je odbacio tvrdnje da su prisluškivani funkcioneri iz Hrvatske.

Kožul, koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uvjeren je da se OBA zloupotrebljava.

– Sada imamo evidentnu zloupotrebu, ne samo OBA nego i ljudi, konkretno ministra bezbjednosti. To je vrlo ozbiljna situacija i na tragu je svega onoga što se događa u BiH posljednjih mjeseci prema bosanskohercegovačkim Hrvatima i Hrvatskoj. A svaki takav potez reflektuje se i na odnose prema EU i NATO, dodao je Kožul.

On je ocijenio da je Mektić počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlašćenja, kao i iznošenja tajnih podataka.

– Svaka njegova (Mektićeva) reakcija predstavlja zloupotrebu položaja i agencije, a posebno tajni u dijelu koje se odnose na, kako kažu, legalne i legitimne akcije agencije. A to su povjerljive ili tajne informacije, dodao je Kožul.

Mektić je najavio da će uskoro u posjet BiH stići predstavnici Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) iz Hrvatske kako bi se afera rasvijetlila.

Kožul nije komentarisao tajni sastanak Mektićevog zamjenika Mije Krešića sa hrvatskim konzulom Ivanom Bandićem prije dva dana u restoranu “Zlatnik” u Tuzli.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *