Direktori obavještajnih agencija BiH i Hrvatske “ispeglali” odnose

Aktuelno

U Sarajevu je su danas razgovarali direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić i direktor Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske Daniel Markić.

Iako nakon sastanka niko od sagovornika nije govorio za medije, nije teško pretpostaviti da se razgovaralo i o aktuelnoj medijskoj aferi u vezi sa navodnim prisluškivanjem zvaničnika Republike Hrvatske.

Afera je nastala nakon što je zagrebački sedmičnik Nacional objavio tekst u kojem optužuje agenciju OBA za nezakonito prisluškivanje hrvatskih zvaničnika, a tvrdnje zasnivaju na navodnim povjerljivim dokumentima OBA.

Nakon završenog sastanka, novinarima u Sarajevu obratio se ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. On je rekao da je na sastanku konstatovano da nema nikakvih međusobnih nesporazuma oko rada i djelovanja dvije službe.

– Konstatovano je da je saradnja između dvije službe jako dobra, da će se ona i dalje tako nastaviti i da na neki način treba spustiti ovu, više medijski isprovociranu aferu od strane određenih medija, obzirom da trebamo raditi na tome da poboljšavamo odnose između naše dvije države. Isto tako, možda dajemo preveliki značaj i određenim izjavama koje upućuju najviši nosioci političkih i javnih funkcija, jer svaku izjavu ne treba doživljavati zlonamjerno, kazao je Mektić.

On je dodao da je konstatovano da nema nikakve “obavještajne afere”, da službe rade u okviru zakona i da jedna protiv druge ne rade ništa “ofanzivno”.

Novi vjetar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *