Institucijama i javnim preduzećima softvere naplatili 35 miliona KM

Aktuelno

“Prointer”, “Lanaco” i “MMSCODE”, tri vodeće firme u IT sektoru u Republici Srpskoj, su samo za devet mjeseci ove godine sa javnim preduzećima i institucijama potpisale ugovore teške više od 35 miliona KM, pokazalo je istraživanje poslovnog portala CAPITAL.

U ovom poretku finansijski je najbolje prošao “Lanaco” koji je odnio pobjedu na pedesetak tendera vrijednih oko 19,7 miliona KM.

Drugi je “Prointer” sa pobjedom na isto toliko tendera vrijednosti oko 16,7 miliona KM. Dvije javne nabavke na kojima je najbolju ponudu dao “MMSCODE” vrijedne su oko 630.000 KM.

Iako je osnovan u aprilu 2015. godine, zanimljivo je da je “Prointer”, zajedno sa beogradskim ogrankom iste firme, ali i “ Lanacom”, mahom potpisan kao jedan od najpovoljnijih ponuđača na milionski teškim javnim nabavkama koje su raspisivale Elektroprenos BiH – 2,5 miliona KM, Elektroprivreda RS – 2,4 miliona KM i Poreska uprava RS – čak 7,1 milion KM, pokazalo je istraživanje CAPITAL-a.

U “Prointeru” ne govore o uspjehu

Za ovu firmu u više navrata nezvanično je, bez konkretnih dokaza, isticano da iza nje stoji Igor Dodik, sin predsjednika RS Milorada Dodika, iako je on to nekoliko puta demantovao. Kao drugi vlasnik spominjao se Slaviša Kokeza.

CAPITAL je još početkom septembra uputio pitanja o tome koje su prednosti “Prointera” u odnosu na ostale IT firme na tržištu BiH, s obzirom na desetine dobijenih tendera, ali odgovor nije stigao.

“Lanaco” i dalje mio institucijama

Javnim preduzećima i institucijama nisu mrske ni ponude “Lanaca”, pa je menadžment ove firme zadovoljno trljao ruke u julu kada su izabrani na tenderu Elektroprivrede RS teškom čak 8,5 miliona KM bez PDV-a. Taj posao podijelili su sa banjalučkim i beogradskim “Prointerom”.

Dva mjeseca ranije Ministarstvo prosvjete i kulture RS ovu firmu je odabralo u poslu vrijednom oko 820.000 KM.

Kancelarija za reformu javne uprave Sarajevo u aprilu je ovoj firmi dodijelila posao vrijedan oko 985.000 KM, oko 600.000 KM u aprilu Vlada RS je dala za održavanje informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata.

I mart je bio poslovno dobar mjesec za “Lanaco” jer ga je “Elektrokrajina” odabrala za posao vrijedan oko 872.000 KM.

Posao vrijedan oko 1,3 miliona KM za izradu softvera za elektronsko upravljanje dokumentima za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH, “Lanaco” je opet podijelio sa banjalučkim “Prointerom” i mostarskim “Tcamworkom”.

Prije nekoliko dana, tačnije 19. septembra, “Lanaco” je odabran kao najpovoljniji ponuđač za zakup internet licenci i održavanje mreže Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS. Za ove usluge firma će dobiti oko 225.000 KM. Zanimljivo, ponuda “Blicneta” je odbačena kao nepotpuna.

“Imajući u vidu trend poslovanja, naš godišnji plan i do sada ostvarene rezultate, cijenimo da ćemo imati još jednu uspješnu godinu sa zadovoljavajućim rastom”, kratko su za CAPITAL poručili iz ove firme.

Iako nisu precizirali kakve finansijske rezultate bilježe u ovoj godini, napominju tek da su “bolji u odnosu na isti period prošle godine”, što svakako dokazuju i ugovori koje su im dodjeljivala javna preduzeća.

Bojić: Nije nam cilj domaće tržište

Novo ime u IT sektoru, kada su u pitanju pobjede na tenderima je i “MMSCODE”, koji je, kako je navedeno u anonimnom pismu koje je stiglo na adresu naše redakcije, u vlasništvu Slavka Bojića i sinova vlasnika “Venera d.o.o”, koji su u odličnim odnosima sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Ova firma u avgustu je odabrana na tenderu Ministarstva finansija RS od 197.000 KM i taj posao će raditi zajedno sa banjalučkim “Nitesom”. “MMSCODE” je imao „sreće“ i u “Elektrokrajini” koja im je povjerila posao od 433.000 KM.

Međutim, za CAPITAL Bojić tvrdi da mu cilj nije domaće tržište jer je “prezasićeno i ograničeno”.

“Zahvaljujući sopstvenim rješenjima koja će uskoro biti dostupna svim “Oracle” partnerima na globalnom nivou, mi se fokusiramo na prodaju razvojnih alata i specijalizovanih softvera na inostrana tržišta, prvenstveno njemačko, tursko i rusko tržiste gdje smo prisutni sa našim partnerskim firmama”, istakao je.

Dobit “Lanaca” pala, “Prointer” raste

Da je borba za naklonost javnih preduzeća i institucija nemilosrdna pokazuju i finansijske slike “Lanaca” i “Prointera”.

Dobit “Lanaca” prošle godine bila je 7,7 miliona KM i u odnosu na 2015. godinu smanjena je za oko 4,3 miliona KM. Prihodi su u 2016. godini povećani za oko milion KM i iznosili su oko 29 miliona KM, a firma ima i 41 novog radnika.

“Prointer” je dobit od 133.000 KM, koliko je iznosila 2015. godine, u prošloj povećao na više od pola miliona KM. Za to vrijeme prihodi su sa oko 650.000 KM vrtoglavo porasli na 5,2 miliona KM.

Dobit firme MMSCODE, kaže Bojić, prošle godine iznosila je 75.000 KM.

capita.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *