Opozivom protiv samovolje predsjednika RS

Aktuelno

Opozicija u Republici Srpskoj ozbiljno radi na zakonu o predsedniku Republike, koji će predložiti Narodnoj skupštini RS.

Na taj korak su se, pre svega, odlučili nakon što je predsednik RS Milorad Dodik u samo nekoliko dana odustao od dva referenduma, čime je, kako smatraju opozicionari, „ponizio Narodnu skupštinu, institucije RS i građane“. Zbog toga, smatraju da je Srpskoj potreban zakon o predsedniku Republike, koji bi, između ostalog, definisao i njegov opoziv.

– Ustav RS propisuje da će se prava, obaveze, kao i način izbora i opoziva predsednika, urediti zakonom. Takva ustavna odredba je prisutna godinama, ali je očigledno da Vlada i predsednik ne žele da predlože takav zakon. Smatramo da zakon o predsedniku treba da definiše i način upotrebe sredstava iz budžeta predsednika, jer verujemo da tu ima mnogo zloupotreba. Procenićemo kada je najbolji trenutak za upućivanje zakona u parlament, s obzirom na trenutnu situaciju u vezi sa radom NS RS, i kada vidimo kakva će biti reakcija na naše zahteve oko utvrđivanja odgovornosti predsednika Narodne skupštine RS i ministra unutrašnjih poslova – kaže poslanik SRS RS u NS RS Milanko Mihajilica.

Poslanik NDP Dragan Čavić podseća da je nacrt zakona o predsedniku Republike urađen još za vreme mandata Rajka Kuzmanovića, ali da nikada nije usvojen, zahvaljujući aktuelnoj većini u Srpskoj.

– Zakon o predsedniku bi rešio mnoge nedoumice i on bi neminovno trebalo da bude usvojen. To govorim i kao bivši predsednik. Danas za delovanje predsednika RS postoje samo dva zakona – zakon koji reguliše status i imenovanja Senata i drugi zakon iz njegove nadležnosti je zakon o pomilovanjima. Sva ostala pitanja koja se tiču ustavne nadležnosti predsednika nisu regulisana, tako da bi bilo vrlo korisno doneti zakon koji bi obuhvatao i rad službi koje su potrebne u sprovođenju njegovih nadležnosti, uključujući i način opoziva – kaže Čavić.

Ističe i da će aktuelna opozicija predložiti zakon zavisno od razvoja dalje političke situacije u RS.

– Predložićemo taj zakon, ako ne u ovom mandatu, onda će to sigurno biti na dnevnom redu prve naredne sednice NS RS posle sledećih izbora, sa novom skupštinskom većinom. To je neminovno – rekao je Čavić.

Šef poslaničkog kluba SNSD Radovan Višković odgovara da je donošenje zakona o predsedniku „više nego glupost“, jer su nadležnosti predsednika Republike propisane Ustavom RS.

– Nekim nižim aktom propisivati nešto što je propisano Ustavom je nebuloza. Očito je da opoziciji nije trn u oku predsednik Republike, nego Milorad Dodik lično. Oni misle da bi, ako bi doneli taj zakon, mogli da pokreću i opozive predsednika Republike, što zaista nije normalno niti nešto što treba. Građani RS na izborima biraju predsednika i oni su jedini koji odlučuju o tome ko će biti predsednik. Sa tim zakonom ne samo da bi se derogirala funkcija predsednika Republike, nego i RS, jer bi svakome moglo da padne na pamet da se igra nekih opoziva predsednika – ističe Višković.

Neke od nadležnosti predsednika RS

  • Predlaže NS RS kandidata za predsednika Vlade RS
  • Predlaže NS RS kandidate za predsednika i sudije Ustavnog suda RS
  • Ukazom proglašava zakon u roku od sedam dana od dana njegovog usvajanja u NS RS
  • Daje pomilovanja
  • Dodeljuje odlikovanja i priznanja
  • Saziva i predsedava sednicama Senata
  • Predlaže zakone i druga akta

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *