FZO RS proveo nezakonit tender vrijedan 23 miliona KM

Aktuelno

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske prekršio je Zakon o javnim nabavkama prilikom raspisivanja tendera vrijednog oko 23 miliona KM za izradu sistema jedinstvenog zdravstvenog kartona i knjižice, jer je postavljenim uslovima favorizovao samo jednog ponuđača, piše poslovni portal Capita.ba.

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH prihvatila je žalbu koju je još prije skoro dva mjeseca uložila sarajevska firma „Xsenon forte“, a koja je ukazala na nezakonitosti prilikom raspisivanja ovog tendera, dok je žalba konzorcijuma „Planetsoft“ iz Beograda odbačena kao neosnovana.

Iako je FZO, kako stoji u obrazloženju prihvaćene žalbe, u avgustu priznao da pojedini dijelovi dokumentacije upućuju na klasifikacije samo jednog proizvođača – „Infineon“ i izmijenio te dijelove, međutim „Xenon forte“ je potom ukazao da promjene nisu bile u potpunosti sprovedene, što je Komisija za žalbe i prihvatila.

Ugovorni organ je omogućio strankama da iznesu argumentacije i pruže dokaze, a onda je propustio da pruži kontraargumentaciju na žalbu, iako je sa njom bio nesumnjivo upoznat, što dokazuju dokazi u spisu, da nema sumnje da osporeni sadržaj ograničava konkurenciju. Ugovorni organ sam se izjasnio da navedeni sadržaj upućuje na samo jednog ponuđača, zbog čega je ocijenjeno da je valjalo usvojiti navode žalitelja i poništiti osporeno rješenje ugovornog organa, navodi se u obrazloženju Kancelarije.

U firmi „Xenon forte“ danas nisu bili raspoloženi za razgovor, ali ni u Fondu zdravstvenog osiguranja RS koji će ovoj firmi u roku od tri dana morati da isplati oko 14.000 KM za troškove žalbenog postupka.

Capital je ostao uskraćen za odgovore na pitanja kada će FZO RS, nakon što je i definitivno utvrđena povreda Zakona o javnim nabavkama, izmijeniti sporne dijelove teksta.

Za milion osiguranih – 23 miliona KM kredita

Da bi smanjenje basnoslovne cifre od 23 miliona KM bilo i te kako opravdano dokazuje i činjenica da je Srbiju izrada ovog integrisanog informacionog sistema (IZIS), za 6,8 miliona osiguranih građana, koštala 5,8 miliona KM. Fond zdravstvenog osiguranja RS, iako u teškoj dubiozi, planira da se četiri puta većom cifrom zaduži kako bi izradio sistem koji će podmiri potrebe milion osiguranih u RS.

Dobro upućen izvor redakcije, kako smo ranije pisali, naveo je da ova tenderska dokumentacija bila gotovo istovjetna onoj za integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) koji je primijenjen u Srbiji.

Prema 23 miliona KM vrijednom tenderu FZO RS bila je planirana nabavka čak 3.000 novih računara, ali i softver kartica i čitača, koji bi činili sistem.

U FZO RS su u julu odgovorili da je zdravstvenim ustanovama u RS potrebno 3.656 računara, jer je 2.481 računar stariji od pet godina!

Apsurdno, iako su namjeravali da kupe 3.000 računara, nisu znali da li će im trebati, jer „tačan broj neophodnih računara biće određen glavnim projektom, nakon potpisivanja ugovora. Firma koja pobijedi na tenderu isporučivaće ih fazno i prema potrebama“.

Javnost u RS u posljednje vrijeme sve glasnije je špekulisala da je ovaj posao zapravo namijenjen kompaniji „Prointer ITSS“ te da je tenderska dokumentacija prilagođena upravo njenim opisima.

capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *