Opozicija “zatrpala” parlament zahtjevima

Aktuelno

Na početku današnje sjednice Narodne skupštine RS opozicija je zatražila da se u dnevni red uvrsti informacija o ponašanju pripadnika MUP RS na prethodnoj sjednici i stavljanje van snage smjene glavnog revizora i njegovog zamjenika.

Takođe, traže uvrštavanje Predloga rezolucije o strateškim ciljevima RS u periodu od 2018. do 2023.

Vlada je zatražila da se po hitnom postupku razmatraju predlozi zakona o izmenama zakona o “Železnicama RS” i o privrednim društvima.

I pre usvajanja dnevnog reda nastao je problem jer je opozicija tražila zapisnik sa prošle, burne sednice parlamenta, ali im on nije dostavljen.

– Hoćemo da vidimo šta se u maloj sali radilo. Ne mogu da verujem da zapisnik nije gotov – rekao je poslanik SDS Vukota Govedarica.

-Zapisnik sa te sednice još nije gotov – kratko mu je odgovorio predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

– Vi poslovnik tumačite na način koliko imate ruku, a imate ih onoliko koliko je pokupovano iz opozicije – rekao je Vukota Govedarica, poslanik SDS.

Poslanik NDP Dragan Čavić tvrdi da poslanici opozicije nisu udaljeni sa sednice u skladu sa Poslovnikom jer im Čubrilović nije pročitao imena.

– Ovde se niko ne zove neko. Svako ima svoje ime – rekao je Čavić.

Poslanik SDS Miladin Stanić pozvao je generalnog sekretara Narodne skupštine RS Marka Aćića da podnese ostavku zbog “sramnog čina” optužujući ga da je kriv što poslanicima nije dostupan zapisnik sa prošle sednice.

Poslanik PDP Dragan Galić je Aćića nazvao “malim štrumpfom” u kontekstu krivice što nije dostupan zapisnik sa prethodne sednice.

Ponavlja se praksa sa sednice održane sredinom septembra – poslanici Saveza za promene se masovno pozivaju na povrede Poslovnika, a vladajući ćute.

Jedino im kratko odgovara predsednik skupštine Nedjeljko Čubrilović, koji je u više navrata uglavnom pitao opoziciju: “Tražite li izjašnjenje”.

– Nećemo biti lutke koje statiraju, a vi režirate film – izjavio je Miroslav Brčkalo iz PDP.

Tegeltija kao Merkelova

Dragan Čavić kaže da mu je ministar finansija RS Zoran Tegeltija delimično odgovorio na pitanje koliko je u 2016. zaradio po osnovu funkcije ministra. Međutim, nije naveo cifru nego je samo naveo po kojim osnovima je zarađivao, pa je Čavić sam sabrao.

On tvrdi da je Tegeltija imao godišnju zaradu oko 95.000 KM, od čega oko 40.000 ministarske plate, a ostalo su naknade po raznim osnovama.

-To znači da je Tegeltija mesečno zarađivao oko 8.000 KM. Gotovo kao nemačka kancelarka – rekao je Čavić.

Predložen prekid sednice

Poslanik NDP Zdravko Krsmanović predložio je prekid sednice na 10 dana, kako bi poslanici dobili zapisnik o dešavanjima na prošloj sednici.

Nakom toga bi, kaže Krsmanović, trebalo poništiti sve akte koje je usvojila NSRS 13. septembra, među kojima je i smena revizora. Sledeći korak bio bi razmatranje revizorskog izveštaja o izvršenju budžeta RS u 2016. godini.

– Glavnog revizora ste smenili na nelegalnoj sednici – ocenio je Krsmanović.

Čubrilović je rekao da će sporni zapisnik biti dostupan sutra ujutro.

– To je možda izlaz iz ove situacije, da se parlament vrati u normalne tokove. Tražim da prekinete sednicu, da dostavite zapisnik, da dostavimo svoje primedbe i da tražimo izlaz iz ovoga – rekao je Branislav Borenović (PDP). Međutim, o ovim predlozima nisu tražili izjašnjenje parlamenta.

Otvoreno pismo

Porodice Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine u otvorenom pismu klubovima poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske zatražile su da Republika Srpska preduzme konkretne korake da bude zaustavljeno pravno nasilje u predmetima ratnih zločina koje dovodi do stigmatizacije srpskog naroda.

U pismu, koje je dostavljeno medijima, ističe se da je neophodno formirati pravni tim koji bi omogućio da se u predmetima ratnih zločina pruži stručna pomoć i koji bi ujedno izvršio reviziju presuda Suda BiH.

Porodice osuđenih Srba smatraju da je potrebno omogućiti entitetskim sudovima da preuzmu sve predmete ratnih zločina koji se nalaze pred Sudom BiH čime bi se postigla mnogo veća objektivnost i zaštita osnovnih prava.

– U svetlu sramne presude Suda BiH /ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici/ Naseru Oriću, tražimo od vas, predstavnika naroda Republike Srpske, oštro reagovanje da se stane na put stigmatizaciji i progonu srpskog stanovništva, te da se zauzmete za poštivanje slova zakona – ističu u pismu porodice osuđenih Srba.

Oni traže da ovo pismo bude pročitano na današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *