Šta je još pronađeno na Palama osim originalnog Dejtonskog sporazuma!?

Aktuelno

Iznenadno pojavljivanje “originalnog” Dejtonskog mirovnog sporazuma uzburkalo je političke strasti i probudilo stare omraze između SNSD-a i SDS-a. Dok padaju međusobne optužbe političara, u sjeni ostaju ostala dokumenta iz druge fascikle koja je takođe pronađena u kući Željka Kuntoša na Palama.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je za RTRS da je Željko Kuntoš u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma bio vozač Alekse Buhe i da postoji mogućnost da je na taj način došao do primjerka Sporazuma koji pripada Republici Srpskoj.

Međutim, Dodikova tvrdnja ne stoji, jer Kuntoš nikada nije bio vozač Alekse Buhe, što je danas potvrdio i SDS-ov funkcioner i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

– Isprovociralo me kad je rekao da je uhapšeni Željko Kuntoš vozač Alekse Buhe. Laže! Nikad Kuntoš nije bio vozač Alekse Buhe, ali jeste bio vozač Dragana Kalinića koji je sada savjetnik Dodika u njegovom kabinetu. Neka kažu šta su još našli i kod koga je sve bio dokument. Kod ljubavnica i tako dalje… i ko ga je kome dav'o. Kako je mogao nekakav vozač da uđe u Arhivu NSRS i uzme dokument? Kako je moguće?! Neko mu je otključao, uveo ga i pustio da uzme. Nije on Pink Panter da uđe na nemoguć način i uzme dokument, kazao je Mektić.

Ono što je zanimljivo, a što nije zvanično saopšteno iz MUP-a, niti je procurilo u medije, jeste da je osim Dejtonskog ugovora kod Kuntoša pronađena još jedna fascikla, koja bi mogla dodatno da uzburka javnost.

Istinito saznaje da se u toj fascikli nalaze veoma važni dokumenti iz ratnog i poratnog perioda, među kojima i službena prepiska, kao i pisma Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića.

– Među tim dokumentima se krije i potvrda o velikoj sumi novca koja bi mogla da uzburka javnost, naveo je Izvor istinito, ne otkrivajući na koji iznos novca se odnosi pomenuta potvrda.

– Kuntoš je Dejtonski sporazum dobio od izvjesne Goge, Kalinićeve sekretarice, koja mu je najvjerovatnije predala dokumenta sa zahtjevom da ih dostavi Kaliniću, navodi isti izvor.

I ove navode dijelom je potvrdio ministar Mektić.

– Neka kažu šta je nađeno u nekim fasciklama koje su tu pronađene. Čujem da je bilo nekih papira i dokumenata. Ko je mogao ‘97. i ‘98. kad su pravili onaj prevrat kad je on preuzimao Vladu sa dva poslanika, šta su sve iznijeli iz tog Arhiva NSRS i kome su to dali. Pisma Karadžića i Mladića? Ja to ne mogu potvrditi, to neka oni kažu. Neka kažu šta su sve našli, kakve priznanice, na koje novčane iznose. Ko je izdavao priznanice i na koga su adresirane, kazao je Mektić.

Iz ovoga se može naslutiti da postoji jasna namjera da se prikrije ko je je zaista odgovoran za iznošenje i prikrivanje ovih dokumenata, ali i da Dodik želi da zaštiti Kalinića od odgovornosti.

– Dokument “Dejtonski mirovni sporazum”, koji je policija pronašla kod Željka Kuntoša s Pala trenutno se nalazi u MUP-u i biće deponovan u Osnovni sud Banja Luka, rekao je danas Darko Ćulum, direktor policije RS.

Ćulum je rekao da je policija imala informacije da je Kuntoš želio da proda dokument, te da bi istragom trebalo da budu utvrđene sve činjenice, kako je Kuntoš došao do dokumenta, i da će svako ko bude doveden u vezu sa tim dokumentom biti saslušan.

Miljkan Pucar, advokat Željka Kuntoša, tvrdi da nisu tačni navodi da je njegov klijent pokušao da proda originalni Dejtonski sporazum na engleskom jeziku, koji je policija juče pronašla u njegovoj kući na Palama. Pucar je rekao da Kuntoš „nije znao“ da je to originalni Dejtonski sporazum.

Kuntoš, koji je pušten da se brani sa slobode, tokom ispitivanja je izjavio da je “od jedne službenice dobio jednu fasciklu, prije 17-18 godina” i da je tu fasciklu je ostavio u svojoj kuću.

-Fascikla je od tada stajala kod njega u kući. Kada su juče došli pripadnici policije, čiji je i on pripadnik, rekli su da su “čuli da ima neki dokumente i on je dao fasciklu, na kojoj je bila prašina”. Oduzeli su tu fasciklu, tvrde da je to originalni primjerak Dejtonskog sporazuma, a Kuntoš to ne zna. Nije to ni gledao, samo je vidio da je to nešto na engleskom i zaboravio je da je to ostavio, izjavio je Pucar za ATV.

Krajišnik: Nikada nisam vidio originalni Dejtonski sporazum

Momčilo Krajišnik, predratni predsjednik Skupštine Bosne i Hercegovine za N1 je prokomentarisao pronalazak Dejtonskog mirovnog sporazuma jučer na Palama. Kako je naveo, nikada nihe vidio originalni Dejtonski sporazum i radili su po kopijama.

– Smatram da će odgovor dati čovjek kod kojeg je pronađen pod navodnicima sporni Dejtonski sporazum. Vrlo je teško reći dok se ne sasluša čovjek kod koga je pronađen primjerak. Ja mogu reći da je vrlo indikativno i ide u prilog toga, da nije baš tako ružno kao što smo u javnosti odmah shvatili da se radi o nekom kriminalu ili potrebi da to neko želi da proda. Policija je njega saslušala i pustila ga kući, rekao je Krajišnik.

On je podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum potpisan u Parizu, a u Dejtonu je parafiran.

– Tada nikome nije dat u ruke Dejtonski sporazum. U ime srpske strane iz Republike Srpske u Parizu je potpisao gospodin Koljević. Ja nikada nisam vidio originalni Dejtonski sporazum koji je on eventualno donio. Imao sam utisak, bolje rečeno siguran sam bio, da ga Nikola nikada nije donio iz Pariza. Pretpostavio sam da je, tada kada je potpisan Dejtonski sporazum, administracija koja je servisirala cijelu tu aktivnost, predstavnici međunarodne zajednice, sve pokupila i odnijela negdje i da je to naknadno trebalo dostaviti, kazao je Krajišnik.

Predratni predsjednik Skupštine BiH je kazao da kada je on bio član Predsjedništva “nikada se nisu zanimali za originalni Dejtonski sporazum.”

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *