Borenović: Dodik kukavički povlači referendum zbog međunarodne zajednice

Aktuelno

Poslanik PDP Branislav Borenović rekao je da danas u Narodnoj skupštini RS nije dobio odgovor predsjednika i vlasti zašto se povlači referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

– Šta se to promijenilo od vremena kada je donesena odluka o referendumu. Nije ništa. Slušali smo nekoliko sati svega, osim odgovora na pitanje šta se desilo da se povlači sada referendum. Očigledno je da to od Dodika traži međunarodna zajednica. To je kukavičko ponašanje – rekao Borenović.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, tokom diskusije u Narodnoj skupštini RS, pozvao je većinu da stavi van snage odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilastvu BIH.

– Opozicija u RS, koja je vlast u Sarajevu, opstruiše sprovođenje rezultata tog referenduma na nivou BiH – istakao je Dodik.

Nakon što su poslanici SDS izrazili negodovanje zbog toga što sjednici ne prisustvuje predsjednik RS, Milorad Dodik, koji je 2015. godine predložio NS RS raspisivanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, prvi čovjek Srpske se pojavio u skupštini i krenuo u diskusiju s opozicijom.

– Uvažio sam zaključak NS RS i odmah reagovao. Zahvaljujem se opoziciji što smatra da je moje prisustvo tako važno. Slažem se da je ovo bitna tema. Moja ocjena je da država RS ima pravo da odlučuje o svim bitnim pitanjima – rekao Dodik.

Dodao je da se narodu ne smije oduzeti pravo na referendum, ističući da će se sve stvari ovde jednog dana završiti referendumom.

Dodik je rekao da će ponovo predložiti ovaj referendum kada bude konsenzusa. Rekao je i da će izaći na svaki referendum koji organizuje opozicija.

– Eto, dao sam vam ideju – rekao Dodik.

Dodik je rekao da će se odluka o referendumu povući na neodređeno vrijeme i čekati da se vlast i opozicija poslije izbora okupe oko ovog pitanja.

– Nema ovdje kukavičluka. Hrabrost se pokazuje time da nema odustajanja. Zato ćemo i pokušati treći put sa ovim referendumom – rekao Dodik.

Predsjednik Srpske naglasio je i da ne može, a da ne odgovori onima koji ga porede sa sitnim zverkama, aludirajuci na Šukala koji ga je nazvao “malim mišem”.

– Iznenađen sam što ste danas uopšte ovdje, da li vam je Kormakova rekla da dođete – kazao je Dodik.

Dodik je ušao u verbalni sukob sa poslanicima opozicije Miladinom Stanićem i Adamom Šukalom, optužujući ih da samo ganjaju novac.

Stanića je optužio da je tražio milion maraka da pređe u SNSD, a Šukala da je otišao iz DNS kada nije dobio pare koje je tražio.

Čubrilović ga upozorio da ne raspravlja na ličnoj osnovi, na šta je Dodik rekao da voli ovu polemiku.

– Optužili ste me da sam dobio prošle izbore zbog referenduma. To je odlično, jer ćete opet biti nasukani. To samo govori koliko ne vidite koliko ste loši. Molim vas nemojte smijeniti Goveadricu do sljedećih izbora, nemoj ni ti Goveradica da podnosiš ostavku. Boriću se evo za tebe kao da si član SNSD – rekao Dodik.

– Sigurno ste zažalili što ste me zvali. Spreman sam čitav dan da raspravljam sa vama – rekao je Dodik.

Poslanik PDP, Miroslav Brčkalo, optužio je Čubrilovuća “za poltronstvo” jer ne reaguje na Dodikov istup.

– Govoriti o tome ko je od poslanika gospodin, a ko cigan ili spominjati nečije žene nije primjereno jednom drzavniku – rekao je Brčkalo, nakon čega se Dodik izvinio Staniću što je kroz raspravu spomenuo njegovu suprugu i tražio od njega da joj prenese izvinjenje.

– Što se tiče cigana, nisam nikoga vrijeđao. Samo sam podsjetio da mi je moj pokojni deda, kada sam krenuo na fakultet rekao: „Sine sa gospodom gospodski, sa ciganima ciganski“ – rekao Dodik.

Predsjednik SDS, Vukota Govedarica optužio je rukovodstvo NS RS, da dozvoljava Dodiku da pravi cirkus od Skupštine.

– Vratite raspravu u normalne okvire. Predsjednik vrijeđa poslanike. Sad će opet da krene Markove konake. Vratimo se raspravi o referendum – dodao je Govedarica.

Optužbe za šverc

Stanić je optužio Dodika da je ubrizgavao vodu u paprike i prodavao ih u Zagrebu.

– Mile ne spominješ Ronhil. Sve znam o vašoj porodici i koliko puta je voćnjak mijenjao vlasnika – rekao Stanić.

Dodik je nakon toga ponovio Staniću da mu se izvinjava što mu je spominjao suprugu, ali i pitao da li “hoće da je smijene sa mjesta direktora škole u Prnjavoru”.

Odbacio je optužbe za šverc Ronhilom, tvrdeći da se nikada nije bavio švercom. Tražio i da predoče dokaze za optužbe, kao i za optužbe da je dobio kilogram zlata.

– Imate vlast na nivou BiH, ali eto ne možete ništa da dokažete – poručio je Dodik.

Šukalo je tražio da Dodik dokaže kakav je on novac tražio, zašto i u kom iznosu. Pozvao je Dodika, ukoliko ima dokaze da podnese krivičnu prijavu.

– Mene niste uspjeli kupiti. Imate problem sa DNS, a znate vi kakav, pa ga pokušavate riješiti preko mojih leđa – rekao je Šukalo i pozvao Dodika u emisiji da diskusuju o svemu ovome.

Dodik je rekao da mu ne pada na pamet da ide u emisiju sa “perifernim luzerom” i ponovo optužio Šukala da je tražio novac i određene direktorske pozicije kada je bio u koaliciji sa DNS, na šta Marko Pavić nije mogao da pristane.

Mihajlica: Dodik degradira funkciju predsjednika

Poslanik SRS RS, Milanko Mihajilica, kaže da je neviđeno ovo što danas radi predsjednik RS u NS RS.

– Pravi šou i zloupotrebljava i degradira funkciju predsjednika Republike – rekao je Mihajilica.

Čubrilović mu je odgovorio: “Tražili ste predsednika, gledajte”!

Poslanici iz opozicije ranije su pitali da li će se “Pudždemon iz Srpske” pojaviti u NS RS i odgovoriti im na pitanje zašto je lagao i obmanjivao građane Srpske.

– Ako je imalo odgovoran prema građanima Srpske, trebalo je danas da prisustvuje sjednici. Mi iz opozicije imamo mnogo pitanja za njega, a prije svega, dokle će obmanjivati javnost zarad ličnih političkih interesa. Htjeli bi i da ga pitamo da li ima rješenje za situaciju RS koja sve dublje tone – rekao je poslanik Stanić.

Predsjednik NS RS, Nedeljko Čubrilović rekao je da je predsjednik RS dobio redovni poziv za prisustvo sjednici NS RS, kao što svaki put dobija i da niko na Kolegijimu nije posebno tražio da prisustvuje današnjoj sjednici.

Šukalo: Dodik se krije kao miš

Šukalo je optužio Dodika da se sakrio kao miš.

– Trebalo je da dođe ovdje i kaže zašto je odustao od referenduma, zašto je lagao i obmanjivao građane RS. Takvo obmanjivanje trebalo bi da bude obuhvaćeno Krivičnim zakonom RS, pa da neko za to odgovara – rekao Šukalo.

U toku je sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj se raspravlja o povlačenju odluke o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *