Vlada predlaže budet RS za 2018. od 3,337 milijardi KM

Ekonomija

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog budžeta Republike Srpske za narednu godinu po hitnom postupku, predviđenog na iznos od 3,337 milijardi KM.

Procijenjeni budžetski prihodi u narednoj godini su 2,68 milijardi KM, dok je procijenjeno finansiranje planirano u iznosu od 644,1 miliona KM na šta treba dodati i druge primitke u iznosu od 9,3 miliona KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Na rashodovnoj strani Prijedloga budžeta uvrštena su dva nova budžetska korisnika: Fiskalni savjet Republike Srpske i Zavod za stomatologiju Banjaluka, iz čega je vidljiva opredijeljenost Vlade Republike Srpske za uvođenje trezorskog načina poslovanja u javne zdravstvene ustanove, a Zavod predstavlja pilot-zdravstvenu ustanovu kod uvođenja trezorskog načina poslovanja.

Procijenjeni budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu u narednoj godini iznose 2,558 milijardi KM.

Planirani budžetski suficit od 125,2 miliona KM usmjeriće se na pokriće dugova prema domaćim i stranim kreditorima za direktne i indirektne obaveze Republike Srpske i dugoročnih zajmova od međunarodnih finansijskih institucija.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *