Za devet mjeseci prikupljeno 1,8 milijardi KM poreza i doprinosa

Ekonomija

Poreska uprava RS je u prvih 9 mjeseci ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 1,813 milijardi KM, što je rekordna naplata za taj period od osnivanja Poreske uprave RS.

U odnosu na isti period prošle godine, to je za 66,8 miliona KM ili četiri odsto više, saopštila je Poreska uprava. Značajno su porasli, ističu, prihodi u svim segmentima, a uplaćeni doprinosi premašili su milijardu maraka.

– Direktni porezi su, u prvih devet mjeseci ove godine, naplaćeni u iznosu od 394,6 miliona KM, što je za 39,3 miliona KM ili 11 odsto više nego u uporednom periodu. Najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dobit, koji je prikupljen u iznosu od 181,4 miliona KM, što je za 28,4 miliona KM ili 19 odsto više – kažu u Poreskoj upravi RS.

U ovom periodu porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 180,3 miliona maraka ili četiri odsto više, dok je naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila 11,2 miliona KM ili tri procenta više.

– Povećana je i naplata poreza na nepokretnosti, koji je u prvih 9 mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 21,9 miliona KM, što je za 3,3 miliona KM ili 18 procenta više u odnosu na uporedni period – navodi se u saopštenju.

Kako ističu, doprinosi su u prvih devet mjeseci naplaćeni u iznosu od 1,090 milijardi maraka, što je identično naplati u prvih devet mjeseci 2017. godine. Za Fond PIO RS uplaćeno je 619,7 miliona KM ili 32,2 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja RS uplaćeno 389 miliona maraka, što je manje za devet procenata u odnosu na uporedni period.

Porasli su i prihodi po osnovu doprinosa za Fond za dječiju zaštitu koji su iznosili 52,3 miliona KM ili 18 odsto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u iznosu od 25,4 miliona KM ili 15 procenata manje. Naime, Zakonom o doprinosima koji je stupio na snagu 1. januara 2018. godine stopa doprinosa za dječiju zaštitu je povećana za 0,2 odsto, dok je istovremeno stopa doprinosa za osiguranje nezaposlenosti umanjena za 0,2 odsto, što je uticalo na povećanje prihoda Fonda za dječiju zaštitu RS, odnosno na smanjenje prihoda Zavoda za zapošljavanje RS, kažu u Poreskoj upravi.

– Što se tiče zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u prvih devet mjeseci 2018. godine naplaćene su u iznosu od 21.955.906 KM, što je povećanje od 12,9 miliona maraka – ističu u Poreskoj upravi.

Od januara do septembra ove godine na području Republike Srpske registrovana su 964 poreska obveznika-pravna lica i 2.372 poreska obveznika-preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 250 poreskih obveznika-pravnih lica i 721 poreski obveznik-preduzetnik.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *