BiH po ekonomskom rastu predzadnja u regionu

Ekonomija

Iako je Bosna i Hercegovina prethodnih godina bila među vodećima po ekonomskom rastu u regionu, posljednje projekcije govore da ova država pada na začelje.

Prognoze Svjetske banke govore da će Bosna i Hercegovina imati ekonomski rast u 2018. godini od 3,2 odsto, po čemu je bolja samo od Makedonije, koja će imati rast od 2,5 procenta, izvještava Indikator.ba.

Prema ovim prognozama, Srbija, koja je u prethodnim godinama zaostajala za drugima, imaće rast od 3,5 odsto, Crna Gora 3,8, a Albanija i Kosovo će dostići rast od četiri odsto.

Svjetska banka navodi da će rast u 2018. godini u Bosni i Hercegovini biti prvenstveno vođen potrošnjom. U srednjoročnom periodu se očekuje da će se pojačati kako nova vlada bude izabrana i strukturne reforme budu podržane novim investicijama u infrastrukturu koje su u toku.

Svjetska banka očekuje povećanje ekonomskog rasta u BiH na 3,9 odsto do 2020. godine.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi upozorio je da postoje strukturalna ograničenja za ekonomski oporavak ove države.

– Daljnji napredak zavisi od unapređenja poslovne klime što u ovoj zemlji i dalje ostaje veliki izazov. Da budem diplomata, nije dobro kako bi trebalo biti. Takođe, fragmentiran okvir u BiH je skup i obeshrabruje investicije – istakao je Parodi.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *