Za deset mjeseci naplaćeno dvije milijarde maraka poreza

Ekonomija

Poreska uprava Srpske je za deset mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila skoro 2,02 milijardi maraka, što je za 68,5 miliona KM ili četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kada su u pitanju direktni porezi, naplaćeno je 427,4 miliona KM, što je za 34,3 miliona KM ili devet odsto više nego u uporednom periodu.

– U ovom segmentu javnih prihoda najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dobit koji je prikupljen u iznosu od 196 miliona KM, što je za 29,8 miliona KM ili 18 procenata više. Porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 194,8 miliona maraka ili jedan odsto više, uprkos činjenici da je Vlada RS povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS – kažu u ovoj upravi.

Naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila 12,5 miliona KM ili tri procenta više. Takođe, povećana je i naplata poreza na nepokretnosti, koji je u prvih deset mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 24,1 milion KM, što je za 2,9 miliona KM ili 14 procenta više u odnosu na uporedni period.

Doprinosi su u prvih deset mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1,2 milijarde KM, što je na nivou naplate u prvih deset mjeseci 2017. godine.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *