Niža cijena struje u FBiH od janura

Ekonomija

Javno preduzeće “Elektroprivreda BiH” će kao društveno odgovorna kompanija iznaći mogućnost da u skladu s metodologijom smanji cijene električne energije koje nudi svojim kupcima za 2020. godinu i na taj način zaštiti privredu BiH od negativnih uticaja koje bi imalo povećanje cijene električne energije na krajnje kupce.

 

Dogovoreno je to na sastanku koji je iniciralo Udruženje poslodavaca FBiH s predstavnicima Vlade Federacije BiH i JP ”Elektroprivreda BiH” o aktuelnostima oko cijena električne energije koje su krajnjim kupcima koji se snabdijevaju u okviru tržišnog snabdijevanja ponuđene od JP “Elektroprivreda” za 2020. godinu.

 

Na sastanku je zatraženo da se eventualno smanjenje cijene, koje bi se uradilo, primijeni i na kupce koji su već potpisali ugovore o snabdijevanju za 2020. godinu, a u cilju nediskriminatornog pristupa prema svim kupcima električne energije koje snabdijeva JP “Elektroprivreda BiH”.

 

Smanjenje cijene će se obaviti na način da se napravi korekcija ulaznog parametra koji utiče na cijenu tržišnog snabdijevanja na način da se on smanji za jedan evro po megavat času

 

U cilju nediskriminatornog pristupa prema kupcima koji su prethodno zaključili ugovore o snabdijevanju za 2020. godinu uradiće se aneksiranje zaključenih ugovora u svrhu primjene korekcije ulaznog parametra za jedan evro po megavat času. Na osnovu ovih cijena će se pripremiti Plan poslovanja JP “Elektroprivreda BiH” za 2020. godinu koji će biti upućen Nadzornom odboru i Vladi FBiH na usvajanje, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

 

– Udruženje poslodavaca FBiH je pokazalo da se, kao i prošle godine, uspjelo izboriti da zaštiti svoje članice od naglog povećanja cijene električne energije. Kao udruženje koje okuplja 22.000 poslovnih subjekata u FBiH smatramo da se pitanje povećanja cijena električne energije mora rješavati dugoročno, na način da u narednim godinama u decembru nemamo opet nove pregovore i razgovore oko smanjenja najavljenih cijena. Električna energija je za većinu proizvodnih kompanija jedna od najznačajnijih ulaznih komponenti proizvodnje i svako povećanje negativno utiče na konkurentnost naših kompanija i države u cjelini. Istovremeno, zbog povećanja cijena električne energije proizvođači i pružaoci usluga su najčešće prisiljeni povećavati cijene svojih proizvoda i usluga, što najviše osjete građani – naglašavaju iz UPFBiH.

 

(Avaz)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *