Gorivo će pojeftiniti kada rafinerije spuste cijene

Ekonomija

Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj moglo bi pojeftiniti tek nakon što rafinerije u okruženju spuste cijene, a distributeri potroše sadašnje zalihe, ocijenio je za Srnu sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske Zoran Berak.

 

– S obzirom na činjenicu da je Saudijska Arabija počela naftni cjenovni rat sa Rusijom, smanjivši drastično svoje prodajne cijene i povećavši proizvodnju nafte i naftnih derivata, došlo je do drastičnog pada cijena sirove nafte na svjetskom tržištu na oko 30 dolara po barelu – rekao je Berak.

 

On je ocijenio da će ovakav pad uticati i na smanjenje cijena goriva u Republici Srpskoj.

 

– Tek je danas došlo do pada cijena sirove nafte i potrebno je malo vremena da budu kreirane nove rafinerijske cijene nafte i naftnih derivate – kaže Berak.

 

On je rekao da nameti sadržani u svakom litru goriva i dalje premašuju jednu KM, što utiče na krajnju cijenu goriva na benzinskim pumpama.

 

Berak napominje da su to akciza 0,30 KM, taksa za puteve 0,15 KM, taksa za auto-puteve 0,25 KM i porez na dodatu vrijednost (PDV).

 

Cijene nafte na svjetskom tržištu jutros su pale za oko 30 odsto nakon što je Saudijska Arabija donijela odluku da smanji prodajnu cijenu i odredi planove za povećanje dnevne proizvodnje od narednog mjeseca.

 

Agencije

1 thought on “Gorivo će pojeftiniti kada rafinerije spuste cijene

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *