Višković: Privrednicima odgoda plaćanja poreza i rata kredita

Ekonomija

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković, nakon 64. sjednice Vlade RS, izjavio je da je Vlada donijela odluku o privremenom odgađanju plaćanja poreskih obaveza.

 

-Obaveze po osnovu poreza na dobit, sve naknade koje proističu iz završnog računa, koje su privredni subjekti u RS po zakonu bili dužni da urade do 31. marta 2020. godine privemeno se odgađaju do 30. juna. Obaveza po osnovu poreza na dohodak za 2019. koje treba da plate do 31. marta odlažu se do 30. juna. Svi subjekti koji traže ovu olakšicu za svoje preduzeće, obavezni su da Poreskoj upravi RS podnesu pisanu izjavu i dobiju odobrenje – rekao je Višković.

 

Premijer je dodao da će odluka Vlade biti da poslodavci koji su najviše pogođeni vanrednim mjerama Vlade, poput ugostitelja i trgovaca, isplate radnicima neto platu, a ostatak, odnosno dio do bruto plate da ide na teret Vlade RS koja će za zaposlene u tim sektorima isplatiti uplatu poreza i doprinosa.

 

On je najavio da će preduzimati i druge mjere i za neke druge radnike koji u ovom momentu nisu obuhvaćeni.

 

Druga odluka Vlade je o plasmanima IRB RS prema privrednim subjektima u Republici Srpskoj.

 

-Oni idu u prolongiranje tri mjeseca, što znači da dospjele rate u naredna tri mjeseca, a odnose se na april, maj i juni, će biti odgođene do 30. juna. Ovdje se radi i o direktnim plasmanima IRB koji su išli do 2015. i o onim sredstvima koja su išla preko poslovnih banaka – kaže Višković.

 

-Analiziramo podatke sa terena i krajem marta i početkom aprila donijećemo zaključak kome i u kom obliku možemo pomoći u skladu sa mogućnostima budžeta RS – poručio je Višković.

 

On je dodao da 30. marta ističu mjere koje je donio Krizni štab za vanredne situacije i da će nakon toga biti produžene na period od 15 dana.

 

-Neke mjere će vjerovatno biti korigovane, kao što je naša Uredba o ograničavanju cijena nekih proizvoda. Da li ćemo ići na varijantu da neke od tih namirnica skidamo, ili da ograničimo marže, ali će postojeća Uredba biti iskorigovana – poručio je Višković.

 

Predsjednik Vlade Republike Srske Radovan Višković je na konferenciji za novinare komentarisao i primjedbe pojedinih pčelara, koji, budući da su mahom stariji od 65 godina, ne smiju da odu ni do svojih košnica jer za njih važi zabrana kretanja.

 

– I ja sam pčelar, to znaju svi oko mene. Do sada pčelari nisu mogli imati nikakve gubitke, u narednom periodu moguće. Zdravstveno gledajući, za te ljude je zdravije da borave u svojim pčelinjacima nego u stanovima. Sugurno je da ćemo im omogućiti da se neometano kreću i obavljaju svoju djelatnost u svom pčelinjaku, jer to nije kršenje bilo kakve naredbe. Oni se tamo ne okupljaju, oni su tamo sami, sigurno je da ćemo im omogućiti da to neometano rade – rekao je premijer odgovarajući na novinarsko pitanje.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *