Peti prijedlog za povećanje akciza na gorivo

Ekonomija

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH po kojima se povećava akciza na naftu i naftne derivate, te biogorivo za 0,15 KM po litru.

Uz ove zakonske izmjene u oblasti akciza, UO UIO usvojio je i nacrte o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja.

Prema nacrtu danas usvojenih zakonskih izmjena i dopuna, sredstva od povećane akcize u iznosu od 0,15 KM biće uplaćena na namjenske račune i podračune namjenjene za izgradnju autoputeva i puteva.

Usvajanjem ovih nacrta zakona biće upućen u dalju proceduru usvajanja Savjeta ministara BiH, a nakon toga i Parlamentarnoj skupštini BiH. Četiri puta do sada parlamentarci nisu podržali povećanje akciza.

Upravni odbor UIO BIH zapravo je utvrdio tekst zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama identičan tekstu koji je usvojio Dom naroda parlamenta BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je novinarima, nakon sjednice UO UIO u Sarajevu, da taj zakon nema dovoljan nivo transparentnosti, jer, kako kaže, nema jasnu namjenu utroška sredstava prikupljenih od akciza za izgradnju auto-puteva, te da s toga za njega nije prihvatljiv.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da mu nije jasno zašto predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić nije podržao tekst prijedloga zakona o akcizama na gorivo koji je danas usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, iako je taj prijedlog ranije branio u oba doma parlamenta BiH.

On je napomenuo da je taj tekst prijedloga identičan onom koji je ranije utvrdio Savjet ministara, a usvojio Dom naroda parlamenta BiH.

– Danas Zvizdić govori da taj zakon nije transparentan – rekao je Tegeltija novinarima u Istočnom Sarajevu i podsjetio da je upravo Zvizdić taj predlog zakona, koji je Savjet ministara usvojio 29. marta, branio u oba doma parlamenta BiH.

Prema Tegeltijinim riječima, zakon je apsolutno transparentan sa stanovišta trošenja sredstava dodatnih akciza koje bi isključivo služile za izgradnju auto-puteva i puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

On je precizirao da je potrošnja akciza definisana tako da se dodatnih 15 pfeninga po litru goriva, koje bi bile uvedene novim zakonom, uplaćuju na poseban račun i da se s tog računa preusmjeravaju na račune preduzeća za puteve u Republici Srpskoj, odnosno FBiH.

Tegeltija je naveo da je Zvizdić na današnjoj sjednici Fiskalnog savjeta BiH tražio da se budžet institucija BiH poveća za 20 miliona sa računa UO UIO.

– Smatramo da to nije dobro i da nema nikakve potrebe – istakao je Tegeltija.

Ministar finansija Republike Srpske rekao je da će budžet zajedničkih institucija BiH biti povećan i bez ove intervencije jer ove institucije imaju dodatne izvore sredstava, prevashodno iz dobiti Centralne banke BiH i velikih prihoda od naplate taksi.

– Nekim mejrama koje su donesene na nivou Savjeta ministara i Centralne banke BiH znatno su opterećeni privredni subjekti koji se pojavljuju kroz prihode, pre svega, Centralne banke i pojavljuju se u budžetu zajedničkih institucija – objasnio je Tegeltija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *