Banjaluka: Dodijeljeni poslovni prostori MUP-u RS i Društvu doktora medicine

Društvo

U nastavku 15. sjednice Skupštine grada Banja Luka, danas je usvojen zaključak o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Grada Banja Luka za prvih šest mjeseci ove godine. Takođe, Skupština je prihvatila i informaciju o kreditnom zaduženju Grada i datim garancijama zaključno sa 30.06.2017. godine.

Komentarišući izvršenje budžeta, gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da dobru vijest predstavlja činjenica da Grad redovno izvršava sve obaveze.

– U prvih šest mjeseci ove godine izvedena je vrlo važna operacija refinasniranja gradskog duga, tako da je naša godišnja zaduženost svedena sa gornjeg praga od 18 odsto na nekih 11-12 odsto. Do kraja godine moramo završiti refinansiranje duga stare Toplane. Zapravo, cijele godine radimo na restrukturisanju javnih finansija kako bismo od 2018. godine imali potpuno čistu sliku svih naših dugova i dugova javnih preduzeća, odnosno potpuno čistu sliku finansija za narednih deset godina – naglasio je Radojičić i podsjetio da, od 2008. godine, Grad ima tenedeciju značajnog pada prihoda, koja se pojavila zajedno sa velikom ekonsomkom krizom kada se stepen zaduženosti povećao, a domaći prihodi opali.

Prijedlog odluke o prenosu prava vlasništva nad vatrogasnim vozilima takođe je dobio potrebnu većinu, i na osnovu toga, Grad Banja Luka će donirati starija, ali potpuno ispravna vatrogasna vozila opštinama Čelinac, Kotor Varoš, Ljubinje, Bosansko Grahovo i Drvar, dok će jedno vozilo biti donirano KPZ Tunjice u Banjoj Luci.

Gradski parlament je usvojio i prijedloge odluka o dodjeli poslovnih prostora u zakup pod posebnim uslovima. Tako će poslovni prostor dobiti Društvo doktora medicine Republike Srpske u Ulici Meše Selimovića broj 2, te Ministarstvo unutrašnjih poslova RS u Ulici Jug Bogdana broj 6. MUP RS će ovaj prostor koristiti za poslove registracije vozila, jer je sadašnji prostor nedovoljnog kapaciteta i dolazi do stvaranja velikih gužvi.

Izvještaj o poslovanju Radničkog univerziteta u Banjoj Luci za 2016. godinu, nije usvojen. Komentarišući ovu odluku, gradonačelnik Radojičić je rekao da postoje različita mišljenja o Radničkom univerzitetu, te da će uskoro uslijediti razgovori o transformaciji ove institucije.

– Da nije bilo afere „Naš dom“ gdje smo se mi uključili u borbu za objekat u kojem se trenutno nalazi Radnički univerztet, bilo bi predloženo ukidanje Radničkog univerziteta. Dok se taj slučaj ne riješi, odlučili smo da ne idemo sa ukidanjem već da probamo obaviti transformaciju. Kroz razgovore sa privrednicima, pojavila se potreba za centrom za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju. Upravo u tom svjetlu razgovaraćemo o transformaciji Radničkog univerziteta u jedan takav centar, koji bi takođe trebalo da bude javna ustanova – kazao je gradonačelnik.

Odbornici su usvojili i set odluka u vezi sa rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa.

U prvom dijelu skuštinskog zasjedanja, koje je održano 27. septembra, imenovani su načelnici gradskih odjljenja i službi, te Savjet za izradu urbanističkog plana.

Područnom odjeljenju OŠ „Branislav Nušić“ je dodijeljen prostor mjesne zajednice u Donjim Kolima u kojem će učenici ovog odjeljenja ubuduće pohađati nastavu, jer je postojeći školski objekat star i dotrajao.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *