Brza cesta Sarajevo-Beograd: Više argumenata za trasu Sarajevo-Tuzla-Brčko-Bijeljina

Ekonomija

Na današnjem sastanku u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu zaključeno je da bi najoptimalnija trasa buduće brze ceste od Sarajeva do Beograda bila ona koja vodi preko sjeveroistoka BiH, pravcem koji povezuje Sarajevo,Tuzlu, Brčko Distrikt i Bijeljinu.

Odlučujući argumenti za takav stav su naseljenost područja kojim bi prolazila zamišljena trasa (oko 1,5 miliona stanovnika), to što bi prolazila i preko Federacije, Republike Srpske i Brčko Distrikta, kao i značajni privredni, ekonomski i drugi potencijali.

Federalni premijer Fadil Novalić saopštio je zajednički stav učesnika da je brza cesta od Sarajeva do Beograda potrebna, kao i da korist od nje treba da ima što veći broj ljudi.

– Projekat je potpuno izvjesna stvar, bilo kao turska, kineska ili sopstvena investicija. Od Doboja do Bijeljine i sjeverno, do Orašja, živi veliki broj stanovnika, tamo je veliki ekonomski potrencijal, tamo imamo i jedinu iskoristivu luku (Brčko) te konekciju pruge koja vodi prema moru, rekao je Novalić.

On je dodao da je na sastanku spominjana i takozvana istočna varijanta, koja bi povezivala Sarajevo i Beograd preko Višegrada, uz opasku da svi parametri idu u korist sjeveroistočnog koridora i da on treba da bude prioritet, ali i da ne isključuje istočni pravac.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović smatra da je prednost prvog prijedloga, između ostalog, u demografskoj komponenti.

– Drugi prijedlog (istočni pravac preko Višegrada), za koji mi nismo, naseljen je s oko 300.000 ljudi; snaga prvog je i u ekonomskom potencijalu i naša potreba da se brže razvija područje sjeveroistočne BiH, kazao je Imamović.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ističe da brza cesta Sarajevo – Beograd treba svima, ali i da bi sjeveroistočna trasa prolazila područjem s pet velikih gradova, ne računajući i najveći među njima, Sarajevo.

– Bijeljina je poljoprivredni potencijal, a Tuzla privredni gigant, rekao je, između ostalog, Mićić.

Osim Novalića, gradonačelnika Tuzle i Bijeljine, Imamovića i Mićića, Učesnici sastanka, osim Novalića, Imamovića i Mićića, bili su predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH Adnan Terzić, načelnici opština Žepče i Orašje, Mato Zovko i Stanko Vincetić, kao i predstavnici Vlade Brčko Distrikta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *