Kovačević potpisao nezakonit ugovor s Kinezima?

Društvo

Elektroprivreda Republike Srpske i kineska kompanija Dongfang sklopile su preliminarni sporazum o izgradnji Hidroelektrane “Buk Bijela”. Postoje indicije da je sporazum potpisao vršilac dužnosti direktora ERS Željko Kovačević, suprotno odluci Uprave, čime je prekršen zakon.

Kovačević je navodno potpisao sporazum koji se razlikuje od onog koji je Uprava tog preduzeća razmatrala i na koji je dala saglasnost pod određenim uslovima, i taj sporazum je za Elektroprivredu automatski postao obavezujući.

U SDS tvrde da Kovačević nije ispoštovao proceduru po kojoj su saglasnost Elektroprivredi morale dati Narodna skupština i Vlada Republike Srpske.

Vlada nije dogovorila uslove kredita sa kineskom bankom.

– Nažalost, Kovačević je sve to zanemario i potpisao drugi i drugačiji ugovor gdje se obavezao da će taj projekat početi do 31. januara, odnosno da će se Ugovor o izgradnji potpisati. Postavlja se pitanje kakve će biti negativne posljedice po budžet i građane Republike Srpske, rekao je poslanik SDS u NSRS Davor Šešić.

U Elektroprivredi tvrde da vršilac direktora Željko Kovačević nije potpisao ništa mimo odluke Uprave i da se radi o nastavku aktivnosti koje je započela Vlada Republike Srpske.

– Potpisani sporazum biće primijenjen tek kada i ako na snagu stupi kreditni ugovor između Vlade Repblike Srpske i kineske kreditne finansijke agencije, te ako i kada Narodna skupština Republiku Srpske odobri isti, što jasno stoji u tački osam. Prema tome, ovaj proces nije okončan i razmtraju se sve opcije i ponude drugih kompanija koje imaju iskazan interes za ovim projektom, navodi se u odgovoru Elektroprivrede RS.

Međutim, u SDS smatraju da ovo nije prvi put da u Elektroprivredi povlače nelogične poslovne poteze i da to najbolje potvrđuje sve teža sitaucija u tom javnom preduzeću, povećani dugovi i novi milionski krediti za isplatu dobavljača.

Nažalost, kaže Šešić, sve to na kraju plaćaju građani, a ne oni koji bi trebali snositi odgovornost za brojne propuste.

– Vjerovatno će kineska firma imati neka potraživanja ukoliko se ne bude sklopio taj Ugovor. Niko iz vlasti neće vraćati zaduženja i kredite, ni njihove prupuste u radu već isključivo građani Republike Srpske, naglasio je Šešić.

Prema proračunima izgradnja HE “Buk Bijela” na osnovu ovog Ugovora trebala bi da iznosi oko 198 miliona evra.

BN/Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *