STARA TOPLANA – NOVE PREVARE: Banjalučane će i dalje grijati obećanja?

Društvo

Najnoviji tender banjalučke Toplane a.d. za nabavku toplotne energije za grijanje grada prepun je nelogičnosti. Upućuje na još jednu prevaru u režiji gradske vlasti i vlasnika IEE sa kojim je ušla u zajednički poduhvat izgradnje nove toplane na drvo.

Toplana ad Banjaluka objavila je na svom zvaničnom sajtu Poziv za dostavljanje zahtjeva za učešće i kvalifikacione dokumentacije za nabavku usluge isporuke toplotne energije u količini od 30.000 MWh. U pitanju je pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci.

Kako stoji u Pozivu koji je datiran na 5. decembar ove godine, predmet ovog postupka je nabavka usluga isporuke toplotne energije na osnovu potreba ugovornog organa (Toplana a.d. Banjaluka), utvrđenih posebnom odlukom o dopuni plana nabavke broj: 05-20586/17 od 30.11.2017. godine.

Procijenjena vrijednost ove javne nabavke je 2.490.000,00 KM bez PDV-a, a dobavljač će biti izabran po principu najniže cijene sa kojim će biti potpisan ugovor o jednokratnom pružanju usluge.

Prema Jedinstvenom rječniku javnih nabavki koji se primjenjuje u Sistemu javnih nabavki u BiH, oznaka 6540000-7 govori da su u pitanju „ostali izvori snabdijevanja energijom i distribucije energije“, odnosno isporuka toplotne energije, pa je već i ova oznaka upitna jer je nabavka energije u suštini nabavka robe, a nikako usluge.

Sumnjiv tender

Nažalost, nije ovo jedino upitno mjesto u ovom pregovaračkom postupku sa stanovišta zakonitosti. Osim što Toplana pod firmom nabavke usluge nabavlja robu, poziv za učešće u ovoj nabavci objavljen je na zvaničnom sajtu sa krajnjim rokom dostavljanja ponuda 11. decembra ove godine, do 12.00 časova.

  MUP RS utvrdio da su direktor Mićo Milovanović i njegovi saradnici nezakonitim nabavkama oštetili Toplanu za 1.445.014 KM

Činjenica da je poziv zvanično objavljen u utorak 5. decembra i da su ostala samo tri radna dana za pribavljanje neophodne dokumentacije iz sudskog registra i APIF-a kojom se dokazuje da pravni subjekt izvršava sve svoje poreske i druge obaveze, da nije sudski kažnjavan i sl., ukazuje da je ovaj javni poziv/tender sasvim izvjesno namješten.

Kada se ima u vidu da ni jedan privredni subjekt osim „Eko toplane“ d.o.o. ne može da proizvede zahtijevane količine toplotne energije, jasno je da je ovaj tender namijenjen isključivo za zajedničko preduzeće IEE i Grada Banjaluka – „Eko toplane“.

Budući da niko ne može preko vikenda da pribavi neophodnu dokumentaciju, ali ni da isporuči 30.000 MWh toplotne energije, jasno je da će se u pregovaračkom postupku pojaviti samo jedna firma – Eko toplane.

Banjaluku će ipak grijati “klinički mrtva” toplana

Istina, nova toplana na drvnu otpad i napravljana je da bi grijala grad, ali se postavlja pitanje zašto se u potpunosti ne primjenjuje Zakon o javnim nabavkama i zašto se u grijanje grada ponovo uvodi „klinički mrtva“ stara Toplana, koju je gradonačelnik Igor Radojičić davno otpisao.

Odgovor na ovo pitanje krije se u činjenici da je čitava procedura oko izgradnje nove toplane vođena nakaradno i da nije ispoštovan ni jedan jedini zakon prilikom osnivanja zajedničkog preduzeća IEE i Grada Banjaluka, čiji je vlasnik isti kao i vlasnik preduzeća „Elnos“ koje vodi projekat izgradnje „Eko toplana“ Borko Torbica. On je ujedno i menadžer nove toplane, koja bi sada trebalo da prodaje toplotnu energiju staroj Toplani, koja bi nastavila da grije Grad.

Skupo grijanje na drva

Mediji su nedavno objavili fotografije lagerovane oblovine u Poslovnoj zoni „Incel“ koja će biti korišćena za loženje u pećima nove toplane. Iako su građane Banjaluke idejni tvorci nove „toplane na biomasu“ ubjeđivali da će se grijati na drvni otpad, sječku, stvari stoje sasvim drugačije.

Oblovina u poslovnoj zoni Incel; FOTO: Buka

Drvnog otpada u Republici Srpskoj, očito, nema dovoljno, pa se pribjeglo nabavci oblovine koja će biti mljevena i pripremana za loženje u pećima „Eko toplana“. To dodatno povećava cijenu energenta, pa ond ai ne čudi što će stara Toplana vrelu vodu nabavljati od nove, „Eko toplana“, po cijeni višoj nego što je tarifira krajnjim potošačima – građanima Banjaluke.

Kriminal bez presedana

Valja podsjetiti da prilikom formiranja zajedničkog preduzeća nije ispoštovan Zakon o javno-privatnom partnerstvu niti Zakon o obligacionim odnosima, pa bi bilo zanimnljivo zaviriti u ugovor o osnivanju preduzeća „Eko toplane“ i vidjeti na koje odredbe Zakona o privrednim društvima se pozvao notar kod sklapanja tog ugovora.

Prema dostupnim podacima, ugovor koji su potpisale gradske vlasti Banjaluke i kompanija IEE d.o.o. se odnosi na strateško partnerstvo. Prema tom ugovoru Grad Banjaluka je trebalo da uložiti ukupno 15.675.164,00 konvertibilnih maraka za šta dobija 49% osnovnog kapitala u preduzeću „Eko toplane“, dok kompanija IEE treba da uloži ukupno 16.335.670,00 konvertibilnih maraka i postane vlasnik 51% osnovnog kapitala.

Niko nikada pred odbornike Skupštine Grada Banjaluka nije izašao sa preciznim podacima koja ugovorna strana je koliko novca uložila u izgradnju nove toplane. Takođe, prilikom izgradnje nove toplane nije raspisan nijedan tender za nabavku radova ili opreme, iako se troše milionski iznosi novca građana Banjaluke, čime je bezočno pogažen Zakon o javnim nabavkama i načinjen kriminal bez presedana.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *