Učenici Medicinske škole podstanari još najmanje dvije godine

Društvo

Sudbina Medicinske škole, koja još od katastrofalnog zemljotresa 1969. kuburi sa nedostatkom vlastitog prostora, zbog čega već duže vrijeme iznajmljuje objekat u krugu preduzeća „Kosmos“, biće poznata najkasnije do kraja 2019. godine.

To je krajnji rok kada će morati da se donese konačna odluka o tome da li će Medicinska škola biti preseljena u vlastiti objekat ili će biti produžen podstanarski ugovor.

Prema informacijama iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ova škola ima desetogodišnji ugovor sa „Kosmosom“ o korišćenju zgrade Tehničke pripreme ovog preduzeća, a koji ističe 2019. godine.

– Korišćenje objekta „Kosmosa“ za potrebe Medicinske škole treba da bude do ugovorenog roka, a da se za to vrijeme nađe trajno rješenje smještaja škole – kažu u Ministarstvu.

Napomenuli su da je iz Razvojnog programa 2008/2009. godine uloženo 1,4 miliona maraka u adaptaciju prostora u krugu „Kosmosa“ za potrebe te škole. Direktor Medicinske škole Vladimir Jagodić je potvrdio da ugovor o korišćenju „Kosmosovog“ objekta važi još dvije godine.

– Škola plaća zakupninu za korišćenje zgrade, a taj novac se obezbjeđuje iz budžeta grad Banjaluka – istakao je Jagodić.

Prvi čovjek ove vaspitno-obrazovne ustanove trajno rješenje vidi u izgradnji Medicinskog kampusa na Paprikovcu.

– Jedna od četiri planirane zgrade bila bi namijenjena za Medicinsku školu. Koliko sam upoznat, aktivnosti za realizaciju tog projekta su u toku i trenutno je u pripremi određena dokumentacija – naveo je Jagodić.

On nije mogao precizirati kada bi taj novi objekat mogao da bude izgrađen.

– Čak i ako ne bude izgrađen novi objekat, do isteka ugovora 31. decembra 2019. godine školi mora biti obezbijeđen prostor za rad. Jedna od opcija je i da se ugovor o korišćenju objekta u krugu „Kosmosa“ produži, dok se ne napravi kampus na Paprikovcu – rekao je Jagodić.

Istakao je da ova škola nema vlastiti prostor za rad još od 1969. godine kada, je zgrada te škole uništena u zemljotresu.

– Od tada smo se nekoliko puta selili s jedne lokacije na drugu – rekao je Jagodić.

Iz ministarstva zdravlja i socijalne zaštite poručuju da bi do kraja 2018. godine trebao biti urađen izrađen Glavni projekat za Medicinski kampus, u čijem sastavu bi se nalazila i Srednja medicinska škola.

– Po završetku glavnog projekta, biće moguće pokrenuti dalje procedure za iznalaženje najpovoljnijeg izvora finansiranja gradnje kampusa. Tada ćemo imati i procjenu kada će izgradnja početi, koliko dugo će trajati i kolika je vrijednost projekta – rekli su u ministarstvu.

Napomenuli su da bi medicinski kampus trebalo da se sastoji od dva objekta u okviru kojih će biti Medicinski fakultet i Centar za obrazovanje i istraživanje, Srednja medicinska škola i Fakultet zdravstvene njege.

Rezultati

Vladimir Jagodić je rekao da Medicinsku školu pohađa 1.070 učenika.

– Naši učenici postižu najbolje rezultate jer upisujemo đake sa najboljim ocjenama iz osnovnih škola. Svake školske godine imamo daleko više interesovanja, nego što imamo mjesta. Nemamo problema da godišnje upišemo osam novih odjeljenja sa po 30 đaka, a uvijek ostane neupisano od 50 do 100 učenika – kazao je Jagodić

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *