“Vječiti studenti” dobili još dvije godine

Društvo

Studentima, koji studiraju po Zakonu o univerzitetu, izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju produžava se mogućnost studija za još dvije akademske godine, dogovoreno je na sastanku ministra prosvjete i kulture Daneta Maleševića i predstavnika studenata.

Studentima, koji studiraju u skladu sa bolonjskim principima, ovim izmjenama i dopunama daje se mogućnost upisa u akademsku 2016/2017. i 2017/2018. godinu sa pravom prenosa najviše 15 ECTS bodova.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da će izmjene i dopune zakona po hitnom postupku biti upućene u Narodnu skupštinu Republike Srpske čija je sjednica zakazana za 11. oktobar, zbog čega će zakon imati povratno dejstvo.

– To nam je omogućio član 110 Ustava Republike Srpske gdje stav 2 govori o povratnom dejstvu – objasnio je Malešević.

On očekuje da poslanici podrže ove izmjene i dopune, jer je riječ o opštem interesu.

– Na dva javna univerziteta ima oko 4.000 studenata koji studiraju po Zakonu o univerzitetu – naveo je Malešević i dodao da većina studenata ne uspije da položi sve ispite prije upisa u narednu akademsku godinu.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Milan Milišić zadovoljan je odlukom Ministarstva da za dvije godine bude produžen rok za završetak studija “starih” studenata, kao i prenos najviše 15 ECTS bodova.

Predstavnici Unije poručuju da je ovo posljednji rok za završetak studija po Zakonu o univerzitetu, te vjeruju da će studenti koji studiraju deset i više godina uspjeti da za dvije godine završe studije.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *