Poplave u Gradišci nakon jake kiše

Društvo

Vodostaj Save u Gradišci dostigao je nivo od 670 centimetara, nakon obilne kiše i snijega koji se topi, a ova rijeka se izlila u nebranjenom dijelu od Orahove do Orubice i poplavila veliku površinu oranica.

Tokom prošle noći poplavljeni su mnogi podrumi u naseljima pored Save, a kanalska mreža na pojedinim naseljima nije u funkciji.

Iz Komunalnog preduzeća “Vodovod”, koje gazduje crpnom pumpom “Kej” stiglo je obavještenje u kome upozoravaju građane da vrijednije stvari iz podruma izbave na sigurnija mjesta.

Sinoć je došlo i do plavljenja većeg dijela podrumskih prostorija u naselju Senjak u Gradišci, što se često dešava kada kiša obilno padne u kratkom vremenskom intervalu.

Direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod” Gradiška Sandro Zeničanin izjavio je da su pumpe na crpnoj stanici Kej radile neprekidno, ali da nije bilo moguće ispumpati toliko veliku količinu oborinskih voda, jer je u kratkom vremenskom roku palo 44 litre kiše po metru kvadratnom, a dodatni problem stvarao je visok vodostaj podzemnih voda i rijeke Save.

Zeničanin je dodao da su, zbog najvljenih obilnih padavina, juče uputili upozorenje i javno obavještenje građanima da sklone sve vrijedne stvari iz podrumskih prostorija.

Na taj problem ukazuju meštani nekoliko naselja, uvjereni da JP „Vode Srpske“ i resorno ministarstvo nisu adekvatno reagovali, posebno na održavanju i funkcionisanju crpnih stanica.

Dežurne službe, komunalci, vatrogasci i ostali trude se da spriječe veće štete od podzemne vode.

Na hrvatskoj strani već je uvedeno pripremno stanje u Mlaki, Staroj Gradišci, Slavonskom Mačkovcu, Davoru i Slavonskom Kobašu.

Ekipe Civilne zaštite iz Gradiške su na terenu i posebno se prati stanje u Orubici, gdje živi desetak porodica do kojih se tokom visokog vodostaja ne može doći.

Jaka kiša koja je padala na području opštine Gradiška uslovila je povećanje vodostaja riječica Jablanica, Lubina, koje su se izlile na pojedinim mjestima, te riječice Vrbaške.

Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Gradiška Slobodan Knežević rekao je da su se Jablanica i Lubina na pojedinim mjestima izlile iz korita nakon kiše koja je padala sinoć, ali da nije došlo do ugrožavanja ljudi i materijalnih dobara.

Knežević je naveo da je riječica Lubina zaplavila dva dvorišta u Drageljima, ali da nije došlo do plavljenja kuća i ostalih objekata.

“Najugroženije je vikend naselje u Lužanima, gdje je Lubina zaplavila dvorišta sedam vikendica”, naveo je Knežević.

Vodostaj Save u Gradišci nije dostigao kotu redovne odbrane od poplava koja je na 730 centimetara.

Mještani Ulice Živoina Preradovića u Prnjavoru, nakon samo jedne kišne noći ponovo su osvanuli poplavljeni, a pod vodom su im dvorišta, ulice, a nekim prijeti da uđe i u graže, pa čak i kuće.

Mještani ove ulice poslije svake obilne kiše dožive katastrofu, a posljedice još nisu otklonjene ni poslije kobne 2014. godine.

– Katastrofa je, strahujemo od svake veće kiše, a evo sad nas poplava dočeka i nakon što je kiša padala samo jednu noć, to se još nije desilo. Ako kiša nastavi opet će biti velike poplave, a niko ne preduzima ništa da se ovo zaustavi – kaže jedna od mještanki.

Stanovnici strahuju šta će se desiti ako kiša bude padala i večeras, jer postoji mogućnost da im uđe i u kuće.

Nadležni im, kažu, svake godine obećavaju da će njihov problem biti riješen, ali već godinama od rješenja nema ništa, a oni svaku vremensku strahuju i očekuju ono najgore.

Agencije/Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *