Protest policajaca u Sarajevu

Društvo

Hiljade zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine okupilo se ispred zgrade federalne Vlade kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo što u novi zakon nije uvgršten amandman prema kojem bi obračunavanje penzija policijskih službenika bilo regulisano drugim zakonom.

Policajci su na proteste u Sarajevo stigli Unsko-sanskog, Srednjebosanskog, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo.

Sindikat policije ranije je tražio da se u novi zakon uvrsti amandman prema kojem će način obračuna penzija policijskih službenika biti regulisan posebnim zakonom, ali njihov zahtjev nije uvažen.

“Insistiramo da se u zakonu o PIO definiše da će se pitanje naših penzija riješiti Zakonom o policijskim službenicima po posebnim propisima. Nažalost, jedna rečenica u zakonu nas je dovela ovdje na proteste. Garantujemo vam – nijedan od kolega nije želio da dođe do protestnog okupljanja. Umjesto da nastavi s pregovorima, Vlada je primala sindikalne predstavnike, što je apsurd i pribjegavanje jeftinim trikovima. Ova Vlada će ostati upamćena po tome što je pozivala penzionere na proteste, a dobila policajce”, rekao je Mirza Hadžiabdić iz Sindikata policije KS, prenosi “Klix.ba”.

Dodao je da će nastaviti borbu za svoja prava svim legitimnim sredstvima.

Takođe, policajci su naveli kako nije tačno da će im penzije biti veće od 650 KM jer se u mnogim kantonima ne primjenjuju pravilnici o platama policijskih službenika te da bi, osim u dva kantona, penzija policajaca bila oko 630 KM.

Formiran je pregovarački tim koji će ući na pregovore u zgradu Vlade FBiH. U Alipašinoj ulici saobraćaj je blokiran.

Nakon današnjeg, za sutra u isto vrijeme najavljen je protest pred zgradom Parlamenta FBiH.

Zakon u formi nacrta ranije ovog mjeseca je usvojen u oba doma parlamenta Federacije BiH.

Ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, policajci najavljuju da će početkom naredne godine organizovati i generalni štrajk.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *